Principală  —  IMPORTANTE   —   În România, o tânără de…

În România, o tânără de 29 de ani a devenit primul angajat cu sindromul Down din Ministerul Muncii

Oana Rotar, o tânără în vârstă de 29 de ani este primul angajat cu sindrom Down din Ministerul Muncii, anunță organizația Special Olympics România, citată de g4media.ro. Oana va lucra la cabinetul unui secretar de stat, alături de echipa acestuia.

Oana Rotar este prima tânără cu sindrom Down din România angajată la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Oana a fost angajată la cabinetul Secretarului de Stat Makkai Péter János din data de 6 aprilie 2021 și va lucra alături de echipa acestuia, formată din patru persoane. Oana are 29 de ani, este o persoană foarte dinamică și independentă. A căutat activ un nou loc de muncă și a făcut parte din grupul tinerilor Lideri Special Olympics care au intrat în programul „Angajați, NU Asistați”. Să îi urăm succes Oanei în aventura noului ei loc de muncă!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a organizației.

De cealaltă parte, în R. Moldova, presa a scris recent despre cazul unei mame al cărei copil – o fetiță de 3 ani cu sindrom Down, a fost exclus de la o școală de balet din Chișinău, fără ca părinților să li se comunice motivul. În prezent, mama fetei se teme să o mai ducă la o altă școală de balet, ca să nu fie alungată și de acolo, scrie jurnal.md

Anual, la 21 martie, este marcată Ziua Mondială a persoanelor cu sindrom Down. Potrivit specialiștilor, acești oameni pot fi integrați eficient în societate. Este important ca ei să fie susținuți de familie, să aibă acces la programe de intervenție timpurie, dar și la educația incluzivă. În R. Moldova, chiar dacă legislația prevede incluziunea acestor persoane în sistemul educațional și în câmpul muncii, există încă numeroase bariere pe care ei trebuie să le depășească.