Principală  —  Ştiri   —   În 2017, de 6 ori…

În 2017, de 6 ori mai multe persoane au renunțat la cetățenia R. Moldova decât au redobândit-o

În anul 2017 peste 600 de persoane au renunțat la cetățenia R. Moldova, alegând să devină cetățeni ai altor state, majoritatea din Uniunea Europeană. În același timp, câteva zeci de persoane au redobândit cetățenia R. Moldova la care renunțaseră anterior. În cele 8 luni de mandat prezidențial, Igor Dodon a semnat patru decrete de renunțare la cetățenie și patru de redobândire, doar că listele celor care au renunțat la pașapoartele moldovenești este de peste 6 ori mai mare.

După ce Ziarul de Gardă a publicat o știre cu privire la persoanele care au renunțat la cetățenia R.Moldova pe parcursul mandatului prezidențial al lui Igor Dodon, consilierul prezidențial Ion Ceban a explicat într-o postare pe o rețea socială că  „marea majoritate a cetățenilor care au solicitat această renunțare sunt stabiliți permanent peste hotarele țării.”

Într-un P.S. la acea postare, Ceban a mai declarat că „în această perioadă câteva sute de persoane au redobândit sau le-a fost acordată cetățeania Republicii Moldova”.

Reporterul ZdG a analizat cazurile de redobândire a cetățeniei pe parcursul anului 2017 și a identificat 4 decrete semnate de Igor Dodon în lunile martie, mai, iunie și iulie, prin care și-au redobândit în total cetățenia 92 de persoane. La cazurile de acordare a cetățeniei pe parcursul anului 2017, redacția va reveni cu o știre separată.

Conform legii nr.596 din 05.06.1991 cu privire la cetățenia Republici Moldova, persoana care a avut anterior cetăţenia Republicii Moldova poate fi reintegrată la cerere în cetăţenia Republicii Moldova. Acest drept îi revine Preşedintelui Republicii Moldova. Potrivit procedurii legale, cererile privind redobîndirea cetăţeniei Republicii Moldova se examinează conform cererii scrise a petiţionarului. Cererile privitoare la persoanele care nu au împlinit vârsta de 16 ani se examinează la demersul reprezentanţilor lor legitimi, legalizat la notariat, iar peste hotarele republicii la reprezentanţele diplomatice sau la instituţiile consulare ale Republicii Moldova.

Citiți și: Ceban explică de ce, de la începutul mandatului lui Dodon, 600 de moldoveni au renunțat la cetățenie