Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon anunță că a…

Igor Dodon anunță că a promulgat legile pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea

După expirarea celor 72 de ore în care nimeni nu a contestat asumarea în Parlament a pachetului de legi înaintat de Guvern, președintele Igor Dodon anunță că le-a promovat, iar executivul „va demara procedurile de realizare a lor”.

Este vorba despre modificări și rectificări bugetare pentru creșterea treptată a salariilor medicilor, acel ajutor unic de 700 de lei pentru pensionari și majorarea fondului de subventii in agricultura, dar și cel de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Odată cu promulgarea pachetului de legi, epopeea asumării răspunderii guvernului a luat sfârșit. Este vorba despre o criză parlamentară care a durat mai mult de o săptămână și a fost nevoie de 4 tentative a premierului Ion Chicu pentru ca acest pachet de legi să poată ajunge în Parlament.

Ulterior însă, asumarea a fost contestată de deputatul Platformei DA, Igor Munteanu la Curtea Constituțională formulând nu mai puțin 4 întrebări magistraților.

Criza a fost legată și de scandalul în jurul deputatului Ștefan Gațcan. Ales din partea PSRM, Gațcan anunțase că pleacă la Pro-Moldova și astfel, coaliția de guvernare rămânea fără majoritate. Ulterior însă, s-ar fi răzgândit, dar cei din Pro-Moldova au acuzat că legislatorul a fost sechestrat și impus cu forța să semneze o cerere de demisie din Parlament, după care a dispărut. În această situație, în lipsa opoziției, Parlamentul a ajuns să fie nefuncțional, deputații puterii neputând asigura cvorumul de 51.

Criza parlamentară s-a încheiat joi, 9 iulie odată cu revenirea lui Gațcan în legislativ. Timp de mai bine de o săptămână, legislatorul a anunțat că pleacă la o reabilitare psiho-emoțională. După ce a revenit, medicul Gațcan nu a oferit nicio declarație oficială, și-a schimbat locul în Parlament și stă lângă liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, iar deputații din opoziție spun că deputatul socialist este păzit cu strictețe și nu poate nici la viceu să meargă singur. Lucru infirmat de socialiști, care spun că Ștefan Gațcan beneficiază de pază de stat pentru că ar fi primit amenințări.