Principală  —  IMPORTANTE   —   Greva generală a avocaților continuă,…

Greva generală a avocaților continuă, însă cu unele excepții. Ministerul Justiției anunță că s-a revizuit decizia prin care apărătorii erau obligați să nu acorde niciun fel de asistență juridică pe durata protestului

În urma dialogului inițiat între autorități și avocați, după adoptarea de către Parlament a modificărilor legislative la Legea cu privire la avocatură, Uniunea Avocaților din Moldova (UAM) a revizuit decizia prin care avocații erau obligați să nu acorde niciun fel de asistență juridică pe durata grevei, sub sancțiunea aplicării răspunderii disciplinare, fiind incluse o serie de excepții, anunță Ministerul Justiției (MJ) printr-un comunicat.

„Ministerul Justiției salută această decizie, ce contribuie la menținerea unui echilibru între dreptul la protest, liber decis de către avocat, și necesitatea garantării accesului la justiție și apărarea drepturilor cetățenilor, în special în cauzele urgente.

Potrivit informațiilor primite de la instituțiile relevante, în prima zi de protest, cazurile de asistență juridică de urgență (rețineri, arestări, cauze cu minori, violență domestică etc.) au fost acoperite. În celelalte cauze planificate din timp, acțiunile procesuale și ședințele de judecată au fost amânate de către avocați, motivând prin participarea la greva generală.

În urma discuțiilor desfășurate pe 14 iulie la Ministerul Justiției între reprezentanții autorităților publice și ai Uniunii Avocaților din Moldova (UAM), au fost identificate principalele puncte de divergență privind modificările recente la Legea cu privire la avocatură, precum și premisele pentru reluarea unui dialog constructiv. Ministerul, deși nu a inițiat aceste modificări legislative, a facilitat această întâlnire pentru a încuraja consultarea deschisă și restabilirea unui climat de încredere între autorități și profesia de avocat. Ministerul Justiției rămâne deschis facilitării în continuare a dialogului între avocați și autoritățile statului, în vederea identificării unor soluții echilibrate, atât pentru avocați, cât și în interesul cetățenilor”, susțin reprezentanții instituției.

Și Uniunea Avocaților din R. Moldova (UAM) a publicat marți, 15 iulie, un comunicat prin care anunță că greva generală a avocaților continuă, însă au fost incluse unele excepții.

„(…) Reprezentanții Parlamentului au admis că au greșit când au propus amendamentul la Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, fără a consulta profesia de avocat și regretă că nu a fost respectată procedura de adoptare a legii. Secretarul General al Parlamentului a precizat că legea adoptată fiind o lege organică, aceasta nu mai poate fi modificată de actualul legislativ la moment, iar orice ajustare se poate face doar într-o legislatură viitoare. Prin urmare, din partea Parlamentului R. Moldova nu au fost propuse soluții reale de remediere a problemei create (…). Toți participanții au fost de acord că revendicarea avocaților privind nepromulgarea legii adoptate poate fi soluționată numai de președinta R. Moldova, doamna Maia Sandu (…)”, arată comunicatul UAM.

Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial, Igor Zaharov.

Avocații au intrat în grevă generală de marți, 15 iulie, până la data desfășurării Congresului extraordinar al avocaților din 25 iulie.

Pe 14 iulie, Avocatul Poporului a venit cu o poziție privind procesul de adoptare a modificărilor la Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură. „O asemenea abordare încalcă cerințele de transparență decizională, prevăzute de Legea nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, și se abate de la standardele naționale și internaționale privind consultarea efectivă a părților interesate”, potrivit comunicatului emis de Oficiul Avocatului Poporului.

Președintele Uniunii Avocaților: „Acțiunile de protest a avocaților reprezintă o manifestare legitimă a dreptului la protest, exercitată în vederea apărării independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”

Pe 12 iulie, Dorin Popescu, președintele Uniunii Avocaților din R. Moldova a declarat că acțiunile de protest „nu urmăresc un scop politic, ci reflectă îngrijorările profunde a corpului profesional față de amenințările la adresa exercitării libere și independente a profesiei”.

În numele Uniunii Avocaților din R. Moldova, aducem la cunoștință opiniei publice că declanșarea acțiunilor de protest a avocaților reprezintă o manifestare legitimă a dreptului la protest, exercitată în vederea apărării independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat și a rolului esențial pe care aceasta o are în garantarea dreptului la apărare, inclusiv împotriva ingerinței statului în realizarea dreptului de autoguvernare a profesiei de avocat independent de autorităţi şi de cetăţeni, așa cum prevede Recomandarea Rec(2000)21 a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei.

Subliniem faptul că această acțiune nu urmărește un scop politic, ci reflectă îngrijorările profunde a corpului profesional față de amenințările la adresa exercitării libere și independente a profesiei, precum și a autoadministrării acesteia.

Uniunea Avocaților se disociază de orice declarații, inițiative sau interpretări cu caracter politic apărute în spațiul public în legătură cu greva profesională avocaților”, a scris Dorin Popescu.

Președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, a scris pe 10 iulie un mesaj pe pagina lui de Facebook, arătându-și nemulțumirea vizavi de unele modificări legislative făcute de Parlament la ședința din 10 iulie. Potrivit acestuia, amendamentele votate „omoară independența și libertatea profesiei”.