Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Görlach Global: Război iminent în…

Görlach Global: Război iminent în China anului 2024 (DW)

Preşedintele chinez Xi Jinping cu prilejul discursului său de Anul Nou. Sursa foto: Yao Dawei/Xinhua News Agency/picture alliance

Relația dintre China și Taiwan este extrem de tensionată. Beijingul amenință că va invada statul insular democratic. Semnele indică un război inevitabil în 2024, spune Alexander Görlach pentru Deutsche Welle.

S-a auzit zăngănit de arme, în discursul de Anul Nou al conducătorului Chinei Xi Jinping: cu siguranță, a spus președintele, Taiwanul va fi „reunificat” cu Republica Populară. Xi nu a dat un termen limită, dar în anul care începe am putea vedea deja armata chineză atacând insula democrată. Vor fi alegeri acolo, chiar pe 13 ianuarie, iar mass-media de stat de la Beijing a precizat deja că nu contează prea mult cine va ieși câștigător în scrutinul prezidențial din Taiwan.

Lai Ching-te, membru al Partidului Democrat, de guvernământ și, în prezent vicepreședinte al țării, a fost calificat de presa din Beijing drept „distrugător al păcii”. Crima lui este că a declarat într-o dezbatere televizată că Taiwan și China ar putea vorbi între ele oricând oficial, dar de pe picior de egalitate. Lai a adăugat, de asemenea, că – spre deosebire de ceea ce pretinde Xi – Taiwanul este o țară suverană din 1912. În acel moment a fost fondată Republica China, din care ultimul teritoriu rămas este Taiwan, cu câteva insule mai mici în împrejurimi.

Faptul că Xi dă tonul și aduce în discuție încă de la începutul anului o invazie a Taiwanului ilustrează presiunea sub care se află conducătorul de la Beijing. Șomajul în rândul tinerilor din Republica Populară este mai mare decât oricând, din cauza eșecului politicilor lui Xi. Liderul de partid i-a sfătuit pe șomeri să se mute la țară și să lucreze în agricultură. Făcând acest lucru, a reîncălzit o rețetă din epoca Mao, care până acum nu a reușit să prindă la tineri. Sugestia lui Xi nu este deloc o contribuție la rezolvarea problemei.

La situația locurilor de muncă se adaugă explozia bulei imobiliare chineze: mii de oameni se tem pentru economiile lor sau pentru avansurile plătite deja în contul unor apartamente care nu vor mai putea fi construite. Dimensiunea reală a pagubelor va deveni vizibilă probabil anul acesta.

Este vorba despre Taiwan dar și despre politica internă a Chinei

În asemenea momente, dictatorii tind să-și supravegheze mai îndeaproape populațiile și, în același timp, să strângă rândurile printr-o formă radical impusă de solidaritate: războiul. Punând mâna pe arme, vor să distragă atenția de la propriile eșecuri.

Astfel, 2024 debutează pentru omenire cu perspectiva unui alt teatru de război, în Asia de Est. Prin ieșirea publică de la începutul anului, Xi Jinping vrea să transmită că este gata să atace Taiwanul, în cazul în care alegerile democratice din 13 ianuarie au loc pe insulă, conform planului. Lai Ching-te conduce în sondaje iar victoria sa electorală este foarte probabilă.

Totul va depinde atunci de Statele Unite ale Americii, aliatul de bază al Taiwanului. Președintele american Joe Biden a anunțat deja de mai multe ori că țara sa va interveni în cazul unei agresiuni și îi va apăra pe cei 24 de milioane de locuitori ai insulei. După 13 ianuarie va trebui să-și țină această promisiune.

Sursa foto: Deutsche Welle

Alexander Görlach este senior fellow la Consiliul Carnegie pentru Etică în Afaceri Internaționale și profesor adjunct la Școala Gallatin de la Universitatea din New York, unde predă teoria democratică. După sejururi în Taiwan și Hong Kong s-a specializat în analize despre această regiune a lumii, mai ales despre ce înseamnă ascensiunea Chinei pentru democrațiile din Asia. A ocupat diverse funcții la Universitatea Harvard și universitățile din Cambridge și Oxford. Alexander Görlach trăiește în New York și Berlin.