Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Garderoba de elită” a bașcanei…

„Garderoba de elită” a bașcanei în exercițiu a Găgăuziei, în vizorul ANI. Irina Vlah: „Nicio surpriză pentru mine”

Sursa: Irina Vlah/Facebook

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a fost sesizată în legătură cu articolul privind garderoba scumpă a bașcanei în exercițiu a Găgăuziei Irina Vlah. Aceasta a publicat pe rețelele de socializare documentul prin care a fost informată despre efectuarea verificării prealabile a sesizării și i s-au solicitat informații despre bunurile pe care le deține.

Potrivit documentului, inspectoarea de integritate i-a cerut Irinei Vlah să confirmare sau să infirme dacă pe parcursul anului 2022 valoare cumulativă a bunurilor mobile, specificate în investigația jurnalistică, haine, bijuterii şi accesorii procurate în perioada declarării, depăşeşte 10 salarii medii lunare pe economie.

Totodată, inspectoarea ANI i-a solicitat bașcanei în exercițiu să comunice dacă deține bunuri sub formă de metale şi/sau pietre prețioase a căror valoare unitară depășește suma a 15 salarii medii lunare pe economie. Au fost chestionate și circumstanțele care au condițional încheierea unui contract de donație din septembrie 2020 a unui bun imobil din municipiul Chișinău.

„Nicio surpriză pentru mine! După ce a demolat prin egoism bolnăvicios și invidie dreapta politică moldovenească, Maia Grigorievna trece pe centru – stânga politică. Îi încurcă toți oponenții politici în calea spre al doilea mandat, pe care îi visează frenetic”, a scris Irina Vlah.

Solicitați de ZdG, reprezentanții Președinției au transmis că „instituția prezidențială nu comentează acuzațiile”.

Garderoba de elită a bașcanei. Cum Irina Vlah a cheltuit pe haine și accesorii mai mult decât salariul său anual

Vlah are, potrivit unei analize a jurnaliștilor de la Nokta, peste 40 de sacouri diferite, care costă de la 200 de euro fiecare, bijuterii în valoare de 2 000 de dolari, cinci perechi de ceasuri elvețiene de sute și mii de euro și ochelari de 1 400 de euro. Bașcana în exercițiu a Găgăuziei a purtat în 2022 haine, bijuterii și accesorii care au costat mai mult decât salariul său anual, care anul trecut a fost de 296 de mii de lei sau aproximativ 15 mii de euro, a mai scris sursa citată.

Nokta a analizat toate fotografiile publicate de Vlah pe rețelele de socializare în anului 2022 și a găsit cel puțin de 14 bijuterii diferite, realizate din pietre și metale asemănătoare bijuteriilor. Niciuna dintre acestea nu a fost incluse de bașcană în declarația de avere și interese personale pentru 2022 sau în declarațiile din anii precedenți.