Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   G4MEDIA/ Doi foști șefi ai…

G4MEDIA Doi foști șefi ai Serviciului Român de Informații și un avocat ar fi suspectați de trafic de influență și spălare de bani

Foto: Inquam Photos/ Saul Pop

Generalul în rezervă Florian Coldea, fostul șef al Serviciului Român de Informații (SRI), a venit joi la DNA, scrie G4media. El ar fi suspect într-un dosar de trafic de influență în instanțe, potrivit unor surse oficiale. Mai devreme au venit la DNA Dumitru Dumbravă, fostul șef al direcției juridice din SRI, și avocatul Doru Trăilă. Dosarul de trafic de influență și spălare de bani îi vizează pe Coldea, Dumbravă și Trăilă.

Florian Coldea le-a spus jurnaliștilor din fața DNA că „o să fac declarații când ies”.

Dosarul este instrumentat de procurorul Mihaela Iorga Moraru, șefa Secției I a DNA de combatere a corupției, potrivit informațiilor G4Media. Coldea, Dumbravă și Trăilă sunt acuzați de trafic de influență legat de cazul omului de afaceri Cătălin Hideg, condamnat în primă instanță într-un dosar al Parchetului European pentru fraude legate de achiziții în pandemie.

Mai precis, casa de avocatură a lui Doru Trăilă, pentru care oferă servicii de consultnță firmele lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a încheiat un contract de 600.000 de euro cu Hideg pentru reprezentarea în instanță. Din acești 600.000 de euro, Hideg a plătit efectiv 100.000 de euro către Florian Coldea, potrivit informațiilor G4Media. Procurorii DNA susțin că avocatul Trăilă și consultanții Coldea și Dumbravă i-ar fi promis lui Hideg că în schimbul banilor îl ajută să obțină o condamnare cu suspendare și să îi fie ridicat controlul judiciar, potrivit informațiilor G4Media. Hideg a fost condamnat însă cu executare în primă instanță și apoi a făcut denunț la DNA.

Tot joi a venit la sediul DNA și Dan Tocaci, om de afaceri din anturajul celor trei și membru provizoriu în Consiliul de Administrație al companiei de salubritate Romprest.

Omul de afaceri Cătălin Hideg a declarat într-un interviu difuzat în 24 aprilie la Realitatea PLUS că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut 600.000 de euro plus TVA pentru ”optimizarea” dosarului său de corupție aflat în instanță.

„Mi-au spus că mă scapă de acest dosar (…) Din moment ce „optimizarea” pe care mi-o ofereau era …. nu știu ce înseamnă, intrebați-i pe dânșii. Nu am intrat în date tehnice, au spus că optimizează dosarul ca să ajungem la… Eu am încheiat contractul cu ei în octombrie 2023, au trecut trei controale judiciare între timp”, a spus Hideg în interviu când a fost întrebat dacă banii erau pentru ca cei doi ”să intervină la judecători”.

Cine este Florian Coldea

Florian Coldea este acționar în două firme de consultanță: Strategic Sys SRL și Strategic Asset SRL. Conform datelor oficiale ale Ministerului de Finanțe, în 2021, cele două societăți unde acesta este asociat au înregistrat un profit net de aproape 4,9 milioane de lei.

Înființată în 2020, SC Strategic Sys SRL a avut în 2021 o cifră de afaceri de 4,48 milioane lei și un profit net de 4,31 milioane lei, cu doi angajați. În 2020, cifra de afaceri fusese de 639.739 lei, iar profitul net, de 573.775 lei. Obiectul principal de activitate al societății este ”inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”.

În cele trei luni de funcționare de după înființarea de anul trecut, de la sfârșitul lunii septembrie, Strategic Assets SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 594.064 lei și un profit net de 580.722 lei, cu un singur angajat, activitatea declarată fiind de ”agenții imobiliare”.

În ambele firme, părțile sociale sunt împărțite egal între Florian Coldea (51 de ani) și Dumitru Cocoru (64 de ani), și el general în rezervă al SRI, Instituție în cadrul căreia ar fi fost responsabil cu supravegherea interceptărilor.

Într-un articol cu titlul ”Constructorul de nave olandez Damen se bazează pe sprijinul unor foști generali din serviciile secrete pentru a concura cu Naval Group în România”, un site deținut de trustul francez Indigo Publications dezvăluia în 2022 că Damen ”a reluat ofensiva” în tentativa de a semna un contract de 1,2 miliarde de euro cu Ministerul Apărării din România, acest lucru având loc ”cu ajutorul unor foști oficiali din serviciile secrete românești” și indicând numele firmei Strategic Sys și al celor doi asociați. Reprezentanții companiei Damen au transmis G4Media la acel moment că nu există nici un contract cu firmele menționate.

Context

Inculpații din dosarul presupuselor șpăgi de pe aeroportul Otopeni susțin în stenograme că ar fi pierdut contractele pentru spațiile comerciale de tip duty free și food întrucât generalul SRI în rezervă Florian Coldea i-ar fi ”blocat” la ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu – potrivit documentelor din dosarul cu acordul de recunoaștere a vinovăției al lui Cătălin Lăscuț aflat la Tribunalul București și consultat de G4media.ro în baza legii 544/2001.

Cătălin Lăscuț și Radu Tănăsescu sunt asociați în firma Millenium cu germanii de la Heinemann, o companie concurentă cu francezii de la Lagardere.

Potrivit susținerilor inculpaților din stenograme, Coldea i-ar fi ”blocat” întrucât firma lui ar fi fost consultant al companiei Lagardere Travel Retail, care ar fi fost interesată și ea de spațiile comericale de pe aeroportul Otopeni. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu ar fi ascultat de Coldea întrucât ar fi din gruparea veche, ”cu Dâncu, cu Codruța” – susțin, de asemenea, inculpații în interceptări.

Generalul SRI în rezervă, Dumitru Cocoru, administrator și asociat cu generalul (r) Florian Coldea în două firme de consultanță, dar și compania franceză Lagardere Travel Retail neagă alegațiile inculpațiilor și spun că nu există niciun contract de consultanță între firmele foștilor generali SRI și Lagardere.

Florian Coldea nu are nici o calitate în dosarul șpăgilor pentru duty free-urile de la Otopeni.