Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Stare de urgență în…

FOTO Stare de urgență în Chile: Cel puțin zece persoane au decedat din cauza incendiilor de pădure

Sursa foto: AFP

Președintele chilian Gabriel Boric a impus vineri seara, 2 februarie, stare de urgență din cauza incendiilor de pădure care au provocat cel puțin zece morți și au forțat evacuarea a șase orașe din centrul țării, notează CNN.

Incendiul a izbucnit vineri în jurul prânzului, din motive încă necunoscute, în parcul natural Lago Peñuelas. Astfel, coasta Chile a fost acoperită de un nor dens de fum negru, care a ajuns pe plajele aflate la aproape 100 de kilometri de centrul incendiului.

Până în acest moment, 10 decese provocate de incendii au fost înregistrate.

„Avem informații preliminare care indică faptul că mai multe persoane au murit, în jur de zece”, a anunțat Sofía Gonzáles Cortés, deputat.

Forțe ale Serviciului național chilian de prevenire și intervenție în caz de dezastre, sprijinite de unități de luptă aeriană și de pompieri voluntari, inclusiv 30 de unități din capitală, încearcă să controleze flăcările.

„Avem toate forțele noastre mobilizate pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure din centrul și sudul țării”, a declarat vineri șeful statului chilian pe rețeaua de socializare X, fostul Twitter.

Numai în regiunea Valparaíso, incendiul a mistuit 480 de hectare, potrivit CONAF, oficiul național de silvicultură din Chile.

„Aceste episoade devin din ce în ce mai recurente, motiv pentru care vedem în fiecare an recorduri istorice de temperatură”, a explicat Pablo Lobos Stephani, responsabil de protecția împotriva incendiilor din cadrul CONAF, pentru postul de televiziune chilian CNN.

Canicula, care este rezultatul fenomenului climatic El Niño, lovește în prezent sudul Americii Latine în mijlocul verii, provocând incendii de pădure, agravate de încălzirea globală. Valul de căldură amenință Argentina, Paraguay și Brazilia în zilele următoare.