Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Relatări ale locatarilor casei…

FOTO Relatări ale locatarilor casei din Dnipro, distruse de ruși pe 14 ianuarie în timpul unui atac masiv cu rachete

Orașul Dnipro, zi de odihnă, ora prânzului. La ora 14:00 a început o alarmă, care a durat aproximativ trei ore. În timpul atacului masiv cu rachete al Federației Ruse asupra Ucrainei o rachetă a lovit o clădire rezidențială cu 9 etaje. Potrivit șefului adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, Kirill Timoșenko, în acea casă cu 16 scări de bloc locuiau aproximativ 1700 de oameni. Imediat după atac, rudele, cunoscuții și prietenii victimelor din casa distrusă au invadat rețelele sociale. Hromadske a adunat mai multe relatări.

Rusana Babkina

Rusana este din Mariupol. Mama, sora și bunica ei locuiau în scara care s-a prăbușit în urma atacului. Pe pagina sa de Facebook ea a scris despre familia sa. Părinții ei au participat la apărarea teritorială a Mariupolului din prima zi a invaziei rusești. Ulterior, s-au alăturat celor de la Azovstal, dar pe 17 mai s-au predat, urmând ordinul președintelui. Mama a fost eliberată 5 luni mai târziu, pe 17 octombrie, iar tatăl rămâne în captivitate. Rusana și bunica ei s-au stabilit în Dnipro, din cauza ocupației orașului lor, care s-a întâmplat la sfârșitul lunii martie. Acolo au întâlnit-o pe sora ei, care a părăsit pe 5 martie Harkovul atacat de ruși. Ocupanții au distrus casa tatălui și a bunicii. În lunile aprilie și mai Rusana a publicat constant pe pagina sa apeluri pentru ajutorarea apărătorilor de la Azovstal, privind condițiile în care trăiau luptătorii, apeluri ale comandanților.

Rusana prezintă ultima corespondență cu familia ei înainte de atacul din 14 ianuarie:

Ultima dată am vorbit cu mama la telefon la 15:07.

«Totul pare liniștit aici, odihnește-te».

Era weekend, sâmbătă, mama trebuia să fie de serviciu în detașamentul de apărare, dar a rămas acasă din cauza răcelii. Sora mea făcea ordine în apartamentul închiriat de ea, iar bunica tocmai terminase să coacă pateuri în bucătărie…!”

Despre soarta rudelor Rusanei, deocamdată, nu se știe nimic.

Anastasia Șveț

Pe rețelele de socializare și în mass-media a apărut o fotografie, făcută de Arsen Drozdaev, special pentru hromadske, în care se vede o fată care stă într-o cadă pe ruinele apartamentului distrus și așteaptă să fie salvată. În mâini ea ține niște decorațiuni pentru Bradul de Crăciun. Aceasta este Anastasia Șveț, în vârstă de 23 de ani. În februarie, chiar înainte de invazia rușilor, ea a obținut masteratul la Universitatea vamală și de finanțe din Dnipro.

Foto: Arsen Drozdaev/ hromadske

Iată ce a relatat Anastasia despre atac:

Eram în pat în momentul în care peste mine a căzut ușa, o parte din bucătărie a ajuns în cameră, alta în baie; nimic n-a rămas din bucătărie, coridor și cămară, s-a format un gol și se vedea o parte din scara vecină. Am scăpat, sunt aproape nevătămată, doar o plagă la cap și picioarele jupuite.

Nu știu unde sunt părinții mei. Mi-au spus că au fost văzuți în viață, sunt sigură că erau în bucătăria care nu mai există. Nu-mi pasă de mine, vreau ca părinții mei să fie găsiți”.

Iubitul Anastasiei, care a luptat în rândurile Forțelor armate ale Ucrainei, a murit în septembrie. Mama fetei, Natalia, se ocupă de animale, confecționează lucruri de mână și coace la comandă.

Marina și Andrei

Arina Medvedeva, o prietenă apropiată a Marinei Figurnaia, care, deocamdată, nu a fost găsită printre dărâmături, a scris un mesaj pe Instagram: „În această fotografie sunt prietenii mei. Marina Figurnaia și soțul ei, Andrei Osinski. Aseară au venit de la Odesa, ca să stea cu părinții lor din Dnipro, pentru că nu i-au mai văzut de un an din cauza războiului. Toți cei care mă cunosc știu că Marina îmi este mai apropiată decât sora mea. O rachetă a lovit scara lor. Nimic nu se cunoaște despre ei! Nici în spital nu sunt. Toată familia se afla în apartament”.

Pe data de 14 ianuarie, la 21:00, mama Marinei a fost găsită și dusă la Spitalul Mecinikov din Dnipro, se află în secția de terapie intensivă. Arina așteaptă orice informație despre ceilalți membri ai familiei.

Marina a studiat la Academia Națională Metalurgică din Ucraina. S-a căsătorit cu Andrei în 2015. El este merceolog.

Familia Galici

Evgheni Galici a scris pe Instagram: „Acesta este bunicul meu care are aproape 90 de ani, a supraviețuit în cel de-al doilea război, iar acum, din nou, trebuie să treacă printr-un calvar. Lăsați oamenii să vadă și să știe că inamicul nu merită durerea pensionarilor”.

Evgheni, Maxim și sora lor mai mare, Tatiana, postează cereri de ajutor pe Instagram, deoarece mama și bunicul lor au rămas fără locuință din cauza atacului din 14 ianuarie. Bunicul a fost rănit și nepoții au publicat o fotografie cu el însângerat.

Evgheni Galici împreună cu mama sa. 1 noiembrie 2016
Foto:Instagram / evgeniigalich

Două prietene

Prietenele Irina Solomatina și Olga Usova au murit sub dărâmături. Ambele erau medici stomatologi. Pe 14 ianuarie ele treceau pe lângă casa lovită de rachetă. Olga avea un fiu de trei ani. Ea venise din Donețk. A lucrat în echipa de stomatologi voluntari, călătorind într-un autobuz special echipat pentru a trata militarii de pe linia de luptă. O rudă a Olgăi a scris în memoria femeii ucise: „Din păcate, nu există nicio modalitate de a fi acolo în locul tău, m-aș schimba cu locul fără nicio ezitare…”.

Irina a lăsat după ea doi copii, un fiu de 13 ani și o fiică de șase ani. Primăvară au stat o perioadă în Polonia, apoi au revenit acasă.

Prietenele Irina Solomatina și Olga Usova au murit sub dărâmături în urma atacului din Dnipro

Militarul Maxim Omelianenko

Maxim, în vârstă de 31 de ani, apără acum cel mai fierbinte loc – orașul Bahmut. Cu câteva săptămâni înainte de atacul din Dnipro, el relata despre slujba sa: „Dacă mor tânăr, promit că totul va fi în regulă cu mine, nimeni nu trăiește veșnic, dar sper că atunci când va veni timpul să plec, voi pleca cu zâmbet (…). Viața este o călătorie, sunt recunoscător că am ocazia să trăiesc și să învăț din durere”.

Aflând despre tragedia din Dnipro, a mers să-și vadă casa. Sub dărâmăturile din apartamentul lor de la ultimul etaj s-au pomenit mama lui, câinele și pisica. Femeia a fost salvată, a fost prinsă sub aragaz în bucătăria distrusă.

Înainte de a ajunge la Bahmut, Maxim a luptat în regiunea Herson, iar înainte de invazia rușilor din februarie 2022, a lucrat ca antrenor în Dnipro.

Verișoara lui Maxim, Anna Gaevskaia, a relatat și ea despre distrugerea casei în care a copilărit: „După tragedia de ieri din Dnipro o parte din familia mea a rămas fără acoperiș deasupra capului, deoarece cele două mătuși ale mele locuiesc în aceeași casă, dar în scări diferite”.

Inna Ivinskaia

Inna Ivinskaia și familia ei au supraviețuit tragediei, dar și-au pierdut locuința. Femeia este doctoriță de profesie, a lucrat în sfera medicală aproximativ 15 ani, apoi a îndrăgit arta populară și a devenit meșteriță de jucării populare ucrainene. Este membră a Uniunii naționale a artiștilor populari din Ucraina. A rămas în Ucraina după începutul războiului și, din martie, a organizatateliere gratuite de confecționare a păpușilor pentru toată lumea, inclusiv online. Spune că este o modalitate de a ajuta femeile în circumstanțe noi, este terapie prin artă.

Împreună cu Ludmila Malîșeva din Dnipro, a lansat proiectul „Femeia ucraineană – simbol al Unirii generațiilor națiunii”, în cadrul căruia a adunat femeile din partea locului pentru a reînvia arta confecționării păpușilor populare. Pentru ziua Sfântului Nicolae Inna i-a învățat pe toți doritorii să facă păpuși, distribuindu-le apoi pe străzile din Dnipro ca parte a acțiunii „Sfântul Nicolae nu va uita de tine”.

Familia Juravski

Roman și Elena Juravski cu cei doi copii ai lor au fugit din Torețk, un oraș din regiunea Zaporijjea, unde se dau lupte grele. Elena este însărcinată cu al treilea copil. Locuiau împreună cu bunica lor de 73 de ani în casa distrusă de ruși. În acea zi bunica a rămas acasă din cauza sănătății precare, iar familia a mers la biserică. Prietenul de familie, Serghei Pavlovski, i-a anunțat că bunica lor a murit.

Copiii

Autoritățile au anunțat că 13 copii din Dnipro au fost răniți. Șase au fost găsiți în viață sub dărâmături. Un copil a murit.

Miroslava Movcean, elevă în clasa a 4-a la Școala nr. 66 din Dnipro, se află în stare gravă la terapie intensivă. Are capul și membrele rănite, plăgi pe suprafața corpului.

Elena Dovgal din Dnipro, după atac, a scris că pe 15 ianuarie fiica ei, Vika, trebuia să aibă lecții în apropierea casei distruse. Lecțiile au fost anulate. Colegul fiicei sale mai mari de la școala nr. 111, Maxim Boguțki, cel mai probabil, se află sub dărâmături, n-a fost găsit deocamdată. Ulterior, autoritățile ucrainene au anunțat că Maxim a murit.

Elena Dovgal a publicat o informație, primită de la directorul școlii: „În urma atacului cu rachete, viața unei eleve din clasa a 9-a, Maria Lebed, noua președintă aleasă a Republicii studențești «Krîlia», un copil minunat, a fost curmată. Casa [fetei] a fost distrusă…”.

Pe data de 17 ianuarie, după 69 ore de lucru non-stop, în Dnipro au fost finalizate lucrările de căutare la locul atacului rusesc cu rachetă asupra unui bloc multietajat. Potrivit ultimelor date, au murit 45 de persoane, inclusiv 6 copii. De asemenea, 79 persoane au fost rănite, inclusiv 16 copii. 20 de persoane sunt anunțate dispărute, inclusiv 4 copii. 15 cadavre nu au fost identificate.

Pe data de 15 ianuarie în Dnipro au fost anunțate trei zile de doliu în memoria celor uciși.

Atacul din Dnipro s-a soldat cu demisia lui Aleksei Arestovici

Aleksei Arestovici
Sursa foto: tellerreport.com

Biroul președintelui Ucrainei a acceptat cererea de demisie, depusă de consilierul șefului biroului președintelui ucrainean, Aleksei Arestovici. Despre asta a anunțat secretarul de presă al liderului de la Kiev, Serghei Nikiforov.

Marți dimineața, 17 ianuarie, Arestovici și-a anunțat demisia din funcția de consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei. „Am scris cerere de demisie. Vreau să dau un exemplu de comportament civilizat: greșeala de principiu înseamnă demisie”, a scris Arestovici pe pagina sa de Facebook, unde a publicat cererea.

Demisia consilierului ucrainean vine după ce a afirmat că racheta care a lovit sâmbătă, 14 ianuarie, un bloc locativ din Dnipro, ar fi căzut în rezultatul apărării antiaeriene a forțelor ucrainene. Mai târziu, Arestovici a calificat propriile declarații, potrivit cărora, racheta care a căzut în Dnipro a fost doborâtă de apărarea aeriană ucraineană, drept „o greșeală gravă”.

Un bloc din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, a fost lovit sâmbătă, 14 ianuarie, de o rachetă rusească. Racheta rusească care a lovit blocul de apartamente din Dnipro a fost „fără îndoială” o rachetă Kh-22, a declarat Comandamentul Forțelor Aeriene al forțelor armate ucrainene. „Forțele armate ale Ucrainei nu dispun de capacități de foc pentru a doborî acest tip de rachetă. De la începutul agresiunii militare a Rusiei, mai mult de 210 rachete de acest tip au fost lansate spre teritoriul Ucrainei. Niciuna dintre ele nu a fost doborâtă de sistemele noastre de apărare aeriană”, a adăugat Comandamentul.