Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Măsuri speciale anti-COVID-19 în…

FOTO Măsuri speciale anti-COVID-19 în cabinetul lui Igor Dodon de la Președinție? Șeful statului utilizează un dispozitiv pentru dezinfecție identic cu cel al lui Vladimir Putin

După ce recent în biroul lui Igor Dodon de la Președinție a fost surprins un set de birotică similar cu cel al președintelui rus, Ziarul de Gardă a constatat că șeful statului utilizează și un purificator de aer cu filtre UV – aparat ce seamănă izbitor cu cel ce a fost surprins în cabinetul liderului de la Kremlin, în 2016, în cadrul unei întâlniri cu ministrul de externe, Serghei Lavrov, și ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

Vladimir Putin și Serghei Șoigu/2016
Sursa: Twiter

Dispozitivul poate fi observat în fotografiile postate de Igor Dodon de la întâlnirea de la Președinție cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, din data de 13 iulie curent. Astfel, din imagine, în spatele oficialului se vede purificatorul de aer cu filtre UV.

Oleg Vasnețov – ambasadorul Federației Ruse la Chișinău
Sursa: presedinte.md

Analizând și alte fotografii făcute publice de instituția prezidențială, dispozitivul se poate observa pe fundalul altor imagini de la diferite întâlniri.

Semnarea Decretelor cu privire la numirea Ambasadorilor Republicii Moldova în China și Estonia – 3 iulie
Semnarea Decretelor cu privire la numirea Ambasadorilor Republicii Moldova în China și Estonia – 3 iulie
Întrevederea dintre Igor Dodon cu reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting – 18 iunie
Întrevederea dintre Igor Dodon cu deputatul Ștefan Gațcan – 5 iunie
Întrevederea dintre Igor Dodon și președintele raionului Dubăsari – 1 iunie
Igor Dodon a avut o întrevedere cu Chiril Tatarlî – 29 mai
Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu Oleg Vasneţov – 27 aprilie

Prima fotografie în care pe fundal apare purificatorul de aer cu filtre UV este de la o altă întâlnire cu același ambasador rus, Oleg Vasnețov, din 27 aprilie. Exact atunci când R. Moldova era spre finalul stării de urgență legată de pandemia de COVID-19.

Anterior în acest loc, din imagini, stătea un cămin electric.

Purificatorul de aer cu filtre UV, modelul Дезар-7, utilizat de Igor Dodon este produs de o companie din Federația Rusă КРОНТ. Dezar-7 este descris ca un dispozitiv, echipat cu un suport mobil printre iradiatoarele ultraviolete ale recirculatoarelor Dezar. Potrivit site-ului producătorului, acest aparat costă 19 600 de ruble rusești, aproximativ 240 de Euro.

Datorită a cinci lămpi bactericide, acest model de iradiator de tip închis are o eficiență bactericidă de 99,9%, la fel ca modelulului Dezar-5 și poate fi utilizat în încăperi cu cele mai mari cerințe de sterilitate.

„Performanța iradiatorului este suficientă pentru a face față riscului crescut de a răspândi diferite infecții, cum ar fi infecții respiratorii acute, ARVI, difterie, gripă, pneumonie etc., în camere de până la 100 m3. Principalele spații unde se utilizează recirculatorul Desar-7 sunt: ​​săli de operație, secții de maternitate, secții pentru copii din maternități, dispensare de tuberculoză și pot fi utilizate și în cabinetele stomatologice și în cabinetele medicale private. Setul cu iradiator-recirculator vine cu 12 filtre de aer și 3 de carbon, care sunt concepute pentru a filtra fluxul de aer din praf cu particule mici, polen, mucegai și alte substanțe dăunătoare organismului. Filtrele se înlocuiesc după caz, în conformitate cu recomandările din instrucțiunile de utilizare. Lămpile și filtrele germicide pentru ORUBp 3 5 KRONT pot fi achiziționate și în magazinul nostru online, în secțiunea consumabile”, se menționează pe dezar.pro – site specializat pentru distribuirea respectivului dispozitiv.

ZdG a solicitat un comentariu de la serviciul de presă al instituției prezidențiale privind achiziționarea acestui produs sau dacă Igor Dodon l-ar fi primit în dar de la omologul său rus, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns.

Am încercat să obținem și o precizare de la epidemiologi privind cât de eficiente sunt purificatoarele de aer cu filtre UV, însă reprezentanții Agenției Naționale de Sănătate Publică ne-au comunicat că sunt în imposibilitate de a ne oferi o opinie, întrucât mai întâi trebuie să fie supuse testării la Agenţia Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

„Astfel de dispozitive trebuie să fie supuse testării la Agenţia Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale şi numai în acest context putem să ne expunem”, a declarat pentru Ziarul de Gardă purtătoarea de cuvânt a ANSP, Olesea Croitoru.

Nu este clar de unde l-a luat Igor Dodon, ori pe site-urile companiei producătoare nu am găsit vreo referință la exorturile utilajului în Republica Moldova. Nici pe site-urile companiilor care distribuie lămpi și dispozitive bactericide pe bază de lămpi UV nu am găsit aparate similare.