Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO, VIDEO/ Inundații în Republica…

FOTO VIDEO Inundații în Republica Moldova. Salvatorii anunță scăderea nivelului râurilor Prut și Nistru la intrarea în Republica Moldova

Pericolul de inundații rămâne în vigoare pe Prut și Nistru, principalele râuri ale Republicii Moldova, dar vestea bună este că peste noapte se atestă scăderea nivelurilor apei la intrarea în țară. Astfel, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că pe sectorul Criva – Costești a râului Prut, dar și Naslavcea – Dubăsari, pe Nistru apa va scădea cu 20-40 de centimetri.

Cu toate acestea, susțin salvatorii, cotele de atenție rămân valabile pe restul segmentelor. Astfel, pe râul Prut, „sectorul Leușeni – Brânza, se vor menține niveluri înalte ale apei, cu ieșirea apei în luncă”. La Nistru, creșteri se așteaptă pe sectorul Bender-Talmaza, unde nivelul râului ar putea crește cu până la 30 de centimetri.

Astăzi, salvatorii anunță despre lucrări de consolidare a unui dig de protecție de 40 de metri din satul Răscăieți, Ștefan Vodă care să protejeze un lan de culturi agricole. În același timp, „pe parcursul ultimelor zile salvatorii, reprezentanții autorităților locale, dar și cetățenii al lucrat pe mai multe sectoare de fortificare a digurilor de protecție în raioanele Soroca Ștefan Vodă, Căușeni, Rezina, Anenii Noi, dar și Vadul lui Vodă din municipiul Chișinău”, se arată în comunicatul IGSU.

La Vadul lui Vodă, salvatorii au desfășurat un gard de protecție metalic cu înălțimea de un metru pe o lungime de un kilometru. Deocamdată, stuctura inginerească, folosită în premieră în Republica Moldova, a rezistat nivelului apei din Nistru, iar astfel, chiar dacă a inundat plaja, restul stațiunii, pensiunile, hotelurile, barurile și restaurantele nu au avut de suferit. Vedeți mai jos cum arată gardul, dar și Nistrul de la înălțimea unui zbor de pasăre.