Principală  —  Ştiri   —   FOTO/ Cum va arăta caldarâmul…

FOTO Cum va arăta caldarâmul de pe strada 31 August 1989 din capitală în cadrul „Cartierului Istoric”

Foto: Facebook/ Роман Гунявый

Ministerul Culturii Sergiu Prodan și arhitectul Roland Rotar au prezentat joi, 1 februarie, proiectul unui „Cartier Istoric”, în perimetrul străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni și Pușkin, care va include și porțiunea cu pavaj istoric de pe strada 31 August 1989 din capitală.

Potrivit ministrului, proiectul răspunde soluției identificate la platforma de discuții privind amenajarea străzii 31 August 1989, care a reunit reprezentanți ai Primăriei, ai societății civile și ai comunității de profesioniști – și anume, ca această porțiune să fie pietonală.

Ne propunem ca acest cartier să devină o zonă culturală distinctă a unei capitale europene – cu spații publice în care să se desfășoare simultan evenimente, reabilitat cu materiale care se potrivesc cel mai bine contextului istoric”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute cu acest prilej ministrul Culturii, Sergiu Prodan. 

Arhitectorul a inclus în proiect și amenajarea spațiilor din preajma clădirilor istorice și de patrimoniu ale țării – Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Artă, Biblioteca Națională sau Palatul Național.

Oficialul a specificat, totodată, că Ministerul Culturii se angajează să amenajeze spațiile care aparțin statului din acest perimetru, strada propriu-zisă rămânând în responsabilitatea municipalității. În acest context, ministrul Prodan a chemat Primăria Chișinău la colaborare pentru a crea împreună, în capitală, o zonă pietonală „adevărată, în beneficul cetățenilor și al turiștilor care ne vizitează țara”.