Principală  —  ZdG explică  —  Consultant social   —   FOTO/ Adeverința electronică verde -…

FOTO Adeverința electronică verde – cum va arăta și cum va facilita libera circulație în timpul pandemiei

Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea. Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va ofei suport tehnic statelor membre în ceea ce privește punerea în aplicare a adeverințelor. Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.

Sursa: Comisia Europeană

Ce este adeverința electronică verde?

Adeverința electronică verde este o dovadă digitală că o persoană:

  • a fost vaccinată împotriva COVID-19 sau
  • are rezultat negativ la un test relevant sau
  • s-a vindecat în urma unui episod de COVID-19.

Adeverința poate fi eliberată în format digital și/sau tipărită pe hârtie.

Principalele caracteristici ale adeverinței

  • format electronic și/sau tipărit;
  • cod QR;
  • gratuită;
  • în limba națională și în limba engleză;
  • sigură și securizată;
  • valabilă în toate țările UE.

Cum vor obține cetățenii adeverința?

Autoritățile naționale răspund de emiterea adeverinței. Aceasta ar putea fi eliberată, de exemplu, de spitale, de centrele de testare, de autoritățile sanitare. Versiunea electronică poate fi stocată pe un dispozitiv mobil. Cetățenii pot solicita și o versiune tipărită. Ambele vor avea un cod QR care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, care garantează autenticitatea adeverinței

Cum va facilita adeverința libertatea de mișcare?

Adeverința electronică verde va fi acceptată în toate statele membre ale UE. Ea va contribui la asigurarea faptului că restricțiile aflate în vigoare în prezent pot fi ridicate în mod coordonat.

Atunci când călătorește, orice cetățean al UE sau orice resortisant al unei țări terțe cu reședința sau șederea legală în UE care deține o adeverință electronică verde ar trebui să fie exceptat de la restricțiile privind libera circulație în același mod ca și cetățenii din statul membru vizitat.

Dacă un stat membru continuă să le ceară deținătorilor unei adeverințe electronice verzi să intre în carantină sau să se testeze, trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie

Care vor fi datele incluse în adeverința electronică verde?

Adeverința electronică verde va conține informații esențiale necesare, cum ar fi numele, data nașterii, data emiterii, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic.

Aceste informații nu pot fi reținute de țările vizitate. În scopul efectuării verificărilor necesare, se controlează numai valabilitatea și autenticitatea adeverinței, verificându-se de către cine a fost emisă și semnată. Toate datele referitoare la starea de sănătate rămân în posesia statului membru care a emis adeverința electronică verde.

Cum va funcționa adeverința?

QR code iconAdeverința electronică verde include un cod QR cu o semnătură digitală, care o protejează împotriva falsificării.
Scan iconAtunci când se verifică adeverința, se scanează codul QR și se verifică semnătura.
digital signature iconFiecare organism emitent (spital, centru de testare, autoritate sanitară etc.) are propria sa cheie de semnătură digitală. Toate acestea sunt stocate într-o bază de date securizată din fiecare țară.
validation iconComisia Europeană va crea un portal de acces. Prin intermediul acestui portal, toate semnăturile de pe adeverințe pot fi verificate în întreaga UE. Datele cu caracter personal codificate în adeverință nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnătura electronică. De asemenea, Comisia va ajuta statele membre să dezvolte un software pe care autoritățile îl pot utiliza ca să verifice codurile QR.
Sursa: ec.europa.eu

Cetățenii care nu sunt încă vaccinați vor putea călători în altă țară din UE?

Adeverința electronică verde ar trebui să faciliteze libera circulație în interiorul UE. Ea nu va fi o condiție obligatorie pentru libera circulație, care este un drept fundamental în UE. Adeverința electronică verde poate, de asemenea, să ateste rezultatele testelor, care sunt adesea necesare în temeiul restricțiilor aplicabile în materie de sănătate publică. 

Sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară

Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19.

Ce urmează în continuare?

Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu.

În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverințelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal. Scopul este ca lucrările tehnice și propunerea să fie finalizate în lunile următoare.