Principală  —  IMPORTANTE   —   Fosta vicepremieră pentru reintegrare critică…

Fosta vicepremieră pentru reintegrare critică întrevederea Cebotari-Krasnoselski de la Tiraspol: Negociatorii-șefi se întrunesc doar pe platforme neutre

Cristina Lesnic, fosta vicepremieră pentru Reintegrare consideră că întrevederea pe care succesoarea sa, Olga Cebotari a avut-o la Tiraspol unde s-a întâlnit cu liderul regiunii, Vadim Krasnoselski nu putea să aibă loc într-o instituție ale așa-ziselor autorități din stânga Nistrului.

Într-o intervenție pentru Realitatea.md Cristina Lesnic a declarat că astfel de acțiuni nu sunt oportune pentru procesul de negocieri și că „este o cutumă consacrată” de a se întâlni pe platforme neutre.

„Negociatorii-șefi, în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, se pot întruni doar pe platforme neutre, de regulă la sediul Misiunii OSCE de la Chișinău sau Tiraspol”, a declarat Lisnic pentru aceeași sursă.

Fosta viceprim-ministră spune că „la fel se procedează și în cazul organizării formatului 5+2”. „Actuala conducere a Biroului Politici pentru Reintegrare nu a avut dreptul să intre la ei în așa numitele instituții de stat, doar pe o platformă neutră”, a conchis Lesnic.

La patru zile de la numirea sa în funcție, vicepremiera pentru Reintegrare, Olga Cebotari, care ar deține și cetățenia Federației Ruse a avut joi, 12 noiembrie, o întâlnire cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care la fel este cetățean rus.

Este pentru prima dată când un reprezentant al Republicii Moldova se întâlnește cu liderul de la Tiraspol într-un astfel de format.

Întrevederea s-a desfășurat cu trei zile înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Noua membră a cabinetului de miniștri, viceprim-ministra pentru reintegrare Olga Cebotari ar avea dublă cetățenie. Pe lângă cea moldovenească, Cebotari ar deține și un pașaport rus. Portalul Omega a publicat un CV al negociatorului șef cu Tiraspolul unde este specificat că este cetățeană a Rusiei.

Olga Cebotari a fost numită luni, 9 noiembrie în funcția de viceprim-ministră pentru Reintegrare a Republicii Moldova și o înlocuiește pe Cristina Lesnic, revocată după ce PD a anunțat că după alegeri își va retrage miniștrii de la guvernare.