Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Fără aluzii. Cum agenții KGB…

Fără aluzii. Cum agenții KGB îi lichidau pe „fugari”

Fugind de persecuții în alte țări este mai bună decât nimic, dar nu oferă o garanție sută la sută. Există mai multe exemple când „mâna lungă a KGB-ului” i-a ajuns pe adversarii regimului chiar și în străinătate.

Euroradio reamintește în rubrica „Fără aluzii” despre modul în care URSS își rezolva problemele cu „fugarii”. Acest material reprezintă o incursiune în istoria omenirii.

Nikolai Khokhlov a fost un dezertor sovietic și fost ofițer KGB. El însuși a efectuat operațiuni speciale de sabotaj ale NKVD-ului. De exemplu, în 1943 Khokhlov a fost unul dintre organizatorii asasinării lui Wilhelm Kube, comisarul general al Belarusului.

În 1954, Khokhlov, împreună cu un grup de ofițeri KGB, a plecat în Germania de Vest, pentru a-l ucide pe Georgy Okolovich, lider al Uniunii poporului muncitor și fost ofițer albgardist. Totuși, această misiune n-a fost dusă până la capăt: ucigașul și-a avertizat victima despre pregătirea unui atentat. Khokholov și-a explicat acțiunea prin faptul că tot mai mult nu-i plăcea politica partidului și metodele acestuia. Astfel, Khokhlov și-a dat acordul să coopereze cu CIA.

În septembrie 1957, fostul ofițer a participat la conferința Uniunii poporului muncitor din Frankfurt pe Main. În timpul pauzei, i s-a servit o ceașcă de cafea, din care a băut jumătate. În ceașcă s-a dovedit a fi… izotop radioactiv (taliu sau poloniu). Medicii au luptat pentru viața lui timp de trei săptămâni și, într-un final, l-au salvat. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că n-a băut toată cafeaua.

Deși suspecții tentativei de omor n-au fost reținuți, toată lumea a înțeles cine a stat în spatele acesteia.

La o lună după otrăvirea nereușită a lui Khokhlov în Germania de Vest, moare unul dintre liderii naționaliști ucraineni, Lev Rebet. Profesorul de la Universitatea Liberă ucraineană din München a fost găsit mort pe scările instituției. Poliția a considerat că moartea a survenit în urma unui atac de cord.

Doi ani mai târziu, în același München, în circumstanțe similare, moare cel mai autoritar lider al naționaliștilor ucraineni, Stepan Bandera: trupul său a fost găsit pe scările casei în care locuia. Medicii au presupus, inițial, că a murit din cauza unei lovituri la cap în timpul căderii, care, la rândul său, s-a datorat paraliziei cardiace. Cu toate acestea, în timpul investigațiilor au fost găsite urme de cianură de potasiu în corpul lui Bandera. Executorul așa și n-a fost prins.

Povestea a continuat circa doi ani mai târziu: în August 1961 agentul KGB Bohdan Stashynsky a evadat în Berlinul de Vest. Singur s-a prezentat la poliție și a mărturisit uciderea atât a lui Rebet, cât și a lui Bandera. I-a ucis pe ambii cu un pistol cu seringă, încărcat cu o fiolă cu cianură.

Stashynsky a fost un naționalist ucrainean, dar în 1950 a fost arestat și recrutat de Ministerul Securității Statului al URSS. El a fost folosit ca spion pentru a identifica dislocarea detașamentelor armatei insurgente ucrainene.

Ucigașul a fost găsit vinovat doar de complicitate la crimă, iar conducerea KGB a URSS a fost recunoscută drept organizatoare a crimei. El a fost condamnat la opt ani de închisoare, dar a ispășit doar patru ani de pedeapsă. După eliberare, Stashinsky a colaborat cu serviciile de informații din Germania de Vest și America. Locul său de reședință este necunoscut. Dacă este încă în viață, atunci trebuie să aibă 90 de ani.

În 1969,disidentul, scriitorul și jurnalistul bulgar Gheorghi Markov a emigrat în Marea Britanie, fugind de persecuțiile din țara sa. A început să lucreze pentru BBC.

În septembrie 1978, Markov a părăsit locul de muncă și s-a îndreptat spre mașina sa. Trecând prin mulțime, s-a împiedicat de umbrela cuiva și a simțit o înțepătură. Bărbatul cu umbrela și-a cerut scuze și a dispărut.

A doua zi, lui Markov i s-a ridicat brusc temperatura: a fost internat în spital, dar medicii nu l-au putut salva. Înainte să moară, a reușit să povestească despre incidentul cu umbrela. În timpul autopsiei, în piciorul acestuia a fost găsită o capsulă metalică cu ricină.

Principalul suspect în uciderea lui Markov a fost considerat italianul Francesco Gulino, care locuia în Danemarca. Din lipsă de probe, n-a fost condamnat. Se presupune că a fost arestat în Bulgaria pentru contrabandă și recrutat de KGB-ul local.

Fostul general KGB Oleg Kalugin, care a plecat din Rusia în Statele Unite în anii ’90, a făcut o serie de dezvăluiri despre activitatea serviciilor secrete ale URSS. El susținea că, anume prin intermediul lui, au fost transmise instrucțiuni agenților sovietici, pentru a oferi KGB-ului bulgar o umbrelă, dotată cu otravă.

Colaj de Vlad Rubanov