Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Expoziție de fotografii, vernisată în…

Expoziție de fotografii, vernisată în incinta Parlamentului cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii

Sursa: Parlamentul R. Moldova/ flickr.com

În contextul Zilei Internaționale a Femeii, Parlamentul găzduiește o expoziție cu genericul „Femeia, exponent al transformării societății în timp”, care conține o colecție unică de fotografii ale unor femei care au avut un rol important în dezvoltarea R. Moldova, datorită rezultatelor obținute în diverse domenii.

Potrivit unui comunicat emis de Parlament, fotografiile datează din perioada 1903 – 2024 și sunt aranjate în ordine cronologică, prezentând mai multe personalități care au activat în diverse ramuri, precum medicină, cultură, educație sau arheologie. Printre acestea figurează președinta R. Moldova, Maia Sandu, principesa Natalia Dadiani, artistele Sofia Rotaru, Valentina Cojocaru, Maria Cebotari, poeta și deputata Leonida Lari, medicul-chirurg Natalia Gheorghiu.

De asemenea, sunt prezentate și femei care nu au fost persoane publice, dar s-au afirmat în domenii mai puțin tradiționale și au combătut anumite stereotipuri, cum ar fi Maria Axentieva, care a fost strungar la Stația de Mașini și Tractoare din Vertiujeni, câteva angajate ale Stației Centrale de Telefonie Interurbană din perioada anilor 1980 sau arheologa Svetlana Reaba.

Expoziția este găzduită în contextul Zilei Internaționale a Femeii și este organizată în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor, care a oferit documentele fotografice.

Aceasta va fi deschisă pentru publicul larg până la sfârșitul lunii martie.