Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Există un „risc serios” ca…

Există un „risc serios” ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia în acest an, susține un fost comandant britanic

Imagine-simbol

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite din Marea Britanie, Generalul Sir Richard Barrons, a avertizat că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia în 2024. Declarația a fost făcută pentru BBC.

Potrivit comandantului, există un „risc serios” ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia în 2024, iar acest lucru s-ar putea întâmpla pentru că „Ucraina ar putea ajunge să simtă că nu poate câștiga și când se va ajunge în acest punct, de ce vor mai dori oamenii să lupte și să moară, doar pentru a apăra ceea ce nu poate fi apărat?„.

Acesta consideră că Ucraina nu a ajuns încă în acel punct, dar forțele sale sunt în criză critică de muniție, trupe și apărare aeriană. Contraofensiva sa mult anunțată anul trecut nu a reușit să-i disloce pe ruși din terenul pe care aceștia îl ocupaseră, iar acum Moscova se pregătește pentru o ofensivă de vară. Cum va arăta aceasta și care sunt obiectivele sale strategice probabile?

„Forma ofensivei rusești care va urma este destul de clară. Vedem cum Rusia bate la linia frontului, folosind un avantaj de cinci la unu în materie de artilerie, muniție și un surplus de oameni întărit de utilizarea armelor noi”, spune generalul Barrons.

Printre acestea se numără bomba de planare FAB, o „bombă stupidă” adaptată din epoca sovietică, dotată cu aripioare, ghidare GPS și 1 500 kg de explozibil puternic, care face ravagii în apărarea ucraineană.

„La un moment dat, în această vară, ne așteptăm să vedem o ofensivă rusă majoră, cu intenția de a face mai mult decât să avanseze cu mici câștiguri pentru a încerca, poate, să străpungă liniile ucrainene. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, vom risca ca forțele rusești să pătrundă și apoi să exploateze în zone din Ucraina unde forțele armate ucrainene nu le pot opri”, spune generalul Barrons.

Teritoriile din Ucraina aflate sub controlul rusesc. Foto: BBC