Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Dronele ucrainene, proiectate și produse…

Dronele ucrainene, proiectate și produse recent, pot lovi ținte la 800 km distanță

Ucraina a permis unei echipe CNN acces la noua sa dronă navală, cu ajutorul căreia încearcă să limiteze operațiunile flotei ruse în Marea Neagră. Drona, concepută pentru a ataca navele din flota rusă a Mării Negre, are sute de kilograme de explozibil și poate lovi ținte la 800 de kilometri distanță.

Drona proiectată și fabricată în Ucraina este controlată de la distanță și poate fi folosită și pentru misiuni de recunoaștere și supraveghere. Potrivit CNN, citat de digi24.ro, dronele sunt ușor de operat, acestea perturbând mișcările Marinei Ruse.

O înregistrare video publicată de CNN arată drone care străpung apărarea rusă și lovesc atât nave, cât și portul principal al Flotei ruse la Marea Neagră. Dezvoltatorul dronei a spus că apărarea rusă este ineficientă împotriva dronelor, deoarece navele Rusiei au fost concepute pentru a ataca alte nave și nu ținte atât de mici. „Sunt mai rapide decât orice altceva în Marea Neagră”, a spus dezvoltatorul. „Echipamentul Rusiei este din secolul 20, iar al nostru este din secolul 21”, a adăugat el. Capacitățile dronei au fost, de asemenea, vizibile într-un atac asupra podului Kerci, acum o săptămână. Podul de aproximativ 19 kilometri este o rută cheie între Rusia și Crimeea, o zonă pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. Ucraina a folosit două dintre dronele sale maritime pentru a lovi podul, avariindu-l grav. Ucraina a refuzat să spună câte drone a produs până acum sau câte intenționează să mai producă. Dronele au jucat un rol cheie în războiul declanșat de Rusia în Ucraina și s-au dovedit de neprețuit pentru ambele părți. CNN constată că acestea au oferit atât Moscovei, cât și Kievului capacități de recunoaștere și de atac și au fost folosite pentru a face de toate, de la reperarea artileriei până la lovirea infrastructurii civile. „Aceste drone sunt concepute pentru a distruge flota. Astfel de arme sunt folosite cu succes și îi îngrozesc pe ruși,” spun cei care ghidează dronele, constatând că ar putea dura 5-10 ani sau mai mult până când rușii vor putea contracara în mod eficient acest tip de echipament.