Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Raportul primăriei privind reapariția…

DOC Raportul primăriei privind reapariția mirosului neplăcut în Chișinău: „Se constată prezența unui management ineficient la SA Apă-Canal”

Reapariția mirosului neplăcut din capitală ține de mai mulți factori printre care deversarea de către unuii agenți economici ape reziduale în sistemul public de canalizare, dar și întârzierea cu care Apă-Canal a intervenit. Sunt concluziile grupului de lucru al municipalității creat special pentru a depista cauzele care au dus la reapariția mirosului neplăcut.

Raportul publicat pe pagina web a primăriei constată că premisele principale țin de faptul că „mulți agenți economici deversă ape reziduale în sistemul public de canalizare ce depășesc considerabil valorile de concentrații maxime admisibile (CMA) de substanțe nocive”, iar „S.A. „Apă-Canal Chișinău” abia la 20 august 2020 a început folosirea suplimentară a coagulantului în zona deznisipatorului pentru optimizarea procesului de sedimentare a nămolului în decantoarele primare, deși mirosul a apărut la 17 august, fapt care denotă lipsa acțiunilor promte și oportune, timp de 3 zile, în vederea remedierii situației”.

Reprezentanții grupului de lucru spun că după ce au intervenit prin controale inopinate la mai mulți agenți economici, deversările și indicii de concentrație maximă admisibilă în apa reziduală au scăzut.

Concluzia de bază a grupului de lucru este că principala cauză de apariție a mirosului neplăcut „a fost generată de factorul uman, și anume deversarea apelor reziduale contrar reglementărilor în vigoare, lipsa stațiilor de preepurare etc.”, se arată în raport. De asemenea, specialiștii primăriei spun că cei de la Apă-Canal au pârghiile necesare de a acționa, însă o face cu întârziere și nu utilizează instrumentele legale pe care le deține.

Drept soluții, specialiștii grupului de lucru cer Apă-Canal să identifice persoanele din cadrul întreprinderii care au dat dovadă de management ineficient și continuarea pentru următoarele 2 luni a controalelor inopinate la întreprinderile care deveresează ape reziduale în sistemul public de canalizare. Se propune crearea unei comisii de control formată din reprezentanți ai mai multor instituții specializate care să desfășoare aceste controale și sesizarea Procuraturii Generale în baza rapoartelor acesteia.

Raportul Grupului de Lucru 2.1 by Primăria Chișinău on Scribd