Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ „Limba moldovenească” urmează să…

DOC „Limba moldovenească” urmează să fie substituită cu „limba română” în toată legislația R. Moldova. Un proiect de lege, înregistrat în Parlament

Expresia „limba moldovenească” ar urma să fie substituită cu cuvintele „limba română” în textul legilor din R. Moldova. Totodată, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” şi „limba maternă”, în cazul în care se referă la limba de stat a R. Moldova, vor fi înlocuite cu „limba română”.

Modificările sunt incluse în proiectul de lege pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curţii Constituționale, elaborat de mai mulți deputați ai fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), și care a fost înregistrat în Parlament la 24 februarie.

Astfel, dacă va fi aprobat proiectul de lege, Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura în Sistemul informațional „Registrul de stat al actelor juridice” operarea modificărilor, în toată legislația R. Moldova, inclusiv în Constituția R. Moldova.

În plus, potrivit documentului, sărbătoarea națională din 31 august va fi modificată din „Limba noastră” în „Limba română”.

„Condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiectul de lege rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituţională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituţională şi care statuează un postulat incontestabil, şi anume că limba de stat a R. Moldova este LIMBA ROMÂNĂ.

Prezenta iniţiativă legislativă are drept scop ajustarea cadrului normativ existent la interpretările și considerentele Curţii Constituționale referitoare la limba de stat a R. Moldova; prezenta iniţiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării şi/sau implementării actelor Curţii Constituționale; prezenta inițiativă legislativă are drept obiectiv obligația Parlamentului de a acționa cu respectarea principiului loialității constituţionale şi de exercita competenţa de bază a acestuia, şi anume cea de legiferare atribuită de Constituţie, în special când o astfel de obligație reiese sau a fost impusă prin interpretările şi considerentele conţinute în actele Curţii Constituţionale”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

limba română by Ziarul de Gardă on Scribd

Articolul 13 al Constituției prevede că „limba de stat a R. Moldova este limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine”.

Pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională (CC) a pronunţat hotărârea privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituţie în coraport cu Preambul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a R. Moldova. Atunci, Curtea a reţinut că „Declaraţia de Independenţă, fiind parte integrantă a Preambulului Constituţiei, are valoare de text constituţional şi face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate”. Astfel, Curtea a decis că denumirea limbii de stat indicată în Declarația de Independență – limba română, prevalează asupra denumirii de „limba moldovenească”, indicată în articolul 13 din Constituție.

Și în 2013, atunci când Curtea Constituțională examina acest subiect, Academia de Ştiinţe a Moldovei a susținut că limba de stat (oficială) a R. Moldova este limba română, iar sintagma „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alin. (1) din Constituţie poate fi echivalată semantic cu limba română.