Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Guvernul a aprobat conceptul…

DOC Guvernul a aprobat conceptul Sistemului Informațional care va fi utilizat pentru acordarea compensațiilor pentru energie

Foto: agora.md

Conceptul Sistemului Informațional „Vulnerabilitatea Energetică” (SIVE) a fost aprobat în ședința Guvernului din 5 octombrie. Elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Sistemul Informațional va fi utilizat pentru gestionarea și monitorizarea compensației oferite consumatorilor casnici pentru facturile la energie din perioada cuprinsă între 1 noiembrie – 31 martie 2022.

Platforma online compensatii.gov.md urmează să fie lansată săptămâna viitoare, a precizat ministrul Marcel Spatari.

„Familiile vor avea la dispoziție o lună și jumătate pentru a se înregistra. Este suficient timp, considerând că înregistrarea pe platformă va dura până la 10 minute. La început săptămânii viitoare o să lansăm oficial, într-o conferință de presă. Avem pregătită și o campanie de informare (…)”, a spus ministrul Muncii.

Scopul de bază al SIVE constă în gestionarea mecanismului de acordare a compensațiilor consumatorilor de energie, ca urmare a creșterii prețurilor reglementate la gazele naturale, energie electrică și a tarifelor reglementate la energia termică.

Sistemul Informațional „Vulnerabilitatea Energetică” va procesa automat cererile solicitanților și le va atribui una din cele cinci categorii de vulnerabilitate energetică:

  • consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică ridicată;
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică medie;
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică scăzută;
  • consumatori fără vulnerabilitate energetică.

Locurilor de consum care nu vor fi înregistrate de solicitanți în SIVE li se va atribui categoria de vulnerabilitate energetică medie.

Subiect 05 Nu 626 Mmps Site by Ziarul de Gardă on Scribd

În baza datelor din SIVE, furnizorii vor emite facturile pentru energie în care vor include mărimea compensației conform categoriei atribuite.

Înainte de punerea în exploatare a sistemului informațional, Ministerul Muncii va elabora și va prezenta Guvernului spre aprobare Regulamentul de organizare și funcționare a Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

Pentru a beneficia de compensații la facturile pentru perioada rece a anului cetățenii vor trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md. Astfel, după completarea unei cereri, fiecărei persoane i va atribui o categorie de vulnerabilitate, iar în funcție de aceasta va fi stabilită și suma compensațiilor în facturi.

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat miercuri, 21 septembrie, în cadrul unui briefing de presă, că cetățenilor li se va atribui o categorie de vulnerabilitate energetică în funcție de ponderea energiei în bugetul locuinței.