Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum vor beneficia de compensații…

Cum vor beneficia de compensații chiriașii. Explicațiile ministrului Muncii și Protecției Sociale. Expert: „Abordarea aceasta este mult mai bună. Pune accent pe justiția socială, elimină ceea ce se numește „parazitism social””

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat miercuri, 21 septembrie, în cadrul unui briefing de presă, că cetățenilor li se va atribui o categorie de vulnerabilitate energetică în funcție de ponderea energiei în bugetul locuinței și a venit cu mai multe detalii despre Regulamentul referitor la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor, care urmează să fie avizat de o serie de instituții de stat, iar ulterior, aprobat de Guvern și Parlament pentru a putea intra în vigoare.

El a menționat faptul că este prematur să fie anunțat coeficientul de compensare în facturi pentru perioada rece a anului.

„Noi nu ne dorim să divizăm cetățenii, vrem să-i unificăm. Cetățenilor li se va atribui o categorie de vulnerabilitate energetică în funcție de ponderea energiei în bugetul gospodăriei respective. Există o formulă care este făcută publică și care este în consultări publice. În acest moment, noi suntem în procedura de avizare și de consultare a Regulamentului care va sta la baza creării mecanismului de acordare a acestor categorii de vulnerabilitate energetică pentru familiile noastre. Primul pas în acest proces este să acordăm aceste categorii familiilor și al doilea pas va fi să anunțăm efectiv tarifele compensate sau tarifele garantate pentru perioada iernii. Este încă prematur să anunțăm cifrele exacte pentru că ele se află în consultări. Noi împreună cu Ministerul Finanțelor identificăm și resursele necesare. De asemenea, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale trebuie să se asigure că avem resurse energetice în perioada de iarnă, pentru că prețul este doar o parte a problemei. Trebuie să ne asigurăm că avem aceste resurse și după ce vom pune în practică sistemul informațional, la începutul lunii octombrie, vom acumula informații despre gospodării și, cu siguranță, în noiembrie, Guvernul va anunța și tarifele compensate, așa cum s-a întâmplat și anul trecut”, a precizat ministrul.

Totodată, oficialul a explicat că, de compensații vor beneficia cei care efectiv achită facturile la energie.

„Și, în sistemul informațional, chiriașii vor declara pe propria răspundere că ei consumă energia la punctul de consum înregistrat în sistem. Cu alte cuvinte, dacă chiriașul are la dispoziție facturile pe care le achită, el se va înregistra în sistemul informațional și va declara pe propria răspundere că el sau familia lui este cea care achită această factură și va indica numărul locului de consum – acel cod NLC din factură – îl va indica în sistemul informațional și sistemul informațional va accepta acel punct de consum ca fiind alocat acelei familii. Atenție, un loc de consum va putea fi înregistrat de o singură familie și în cazul în care va exista două familii care vor dori să înregistreze același loc de consum, atunci va trebui să intervenim să verificăm, să vedem cine efectiv utilizează acel loc de consum, dar locul de consum odată înregistrat de o familie nu va putea fi înregistrat automat pentru o altă familie”, a afirmat Marcel Spatari.

Întrebat despre procedura prin care asistenții sociali comunitari și bibliotecarii vor asista persoanele care nu dispun de echipament tehnic și acces la internet sau nu au abilitățile necesare pentru înregistrare individuală pe platforma online www.compensatii.gov.md, oficialul a spus că „oamenii se pot adresa singuri la registratori pentru asistență, dar și asistenții sociali comunitari vor putea să înregistreze beneficiarii care nu o pot face singuri”.

„În localitățile mai mici, în sate, există o comunicare continuă între asistenți și oamenii vulnerabili sau oamenii care nu dispun de calculatoare să se înregistreze singuri, ei se cunosc și eu sper ca asistenții sociali să fie proactivi, dar așteptarea noastră este ca nepoții și copiii să ajute pe cei care nu dispun de calculatoare să se înregistreze singuri, pentru că procedura standard este procedura prin care familiile se înregistrează singure pe această platformă. Asistența din partea bibliotecarilor sau a asistenților sociali comunitari este pentru a asigura că cei care nu dispun de mijloacele necesare să se înregistreze, dar eu sper să avem o mobilizare generală a tuturor. Comunicarea trebuie să vină din ambele părți. Oamenii singuri se pot adresa la registratorii care vor fi acreditați să facă acest lucru, dar și asistenții sociali comunitari, cunoscându-și comunitatea, vor putea, bineînțeles, să înregistreze beneficiarii care nu o pot face singuri”, a declarat Spatari.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a adăugat că va fi lansată și o linie fierbinte de unde oamenii vor putea afla detalii despre procedura prin care pot beneficia de compensații la energie.

„Cu siguranță va exista o linie fierbinte și numărul va fi pe site-ul respectiv pentru cei care doresc să afle mai multe detalii sau nu înțeleg anumite lucruri. Va exista o linie fierbinte ca în orice program, este normal. Vreau încă o dată să vă asigur că vorbim de un sistem foarte intuitiv, foarte simplu, nu va fi nimic complicat și sistemul în spate va face toate calculele necesare și va comunica familiilor în ce categorie au fost încadrate”, a menționat Spatari.

Ziarul de Gardă a solicitat opinia unui expert în legătură cu Regulamentul propus de MMPS, care urmează să fie avizat de o serie de instituții de stat, iar ulterior, aprobat de Guvern și Parlament pentru a putea intra în vigoare. 

Dorin Vaculovschi, expert în problemele pieței muncii și politicilor sociale de la IDIS „Viitorul”, consideră că proiectul de lege este „oportun”, pentru că „pune accent pe asigurarea justiției sociale”.

Dorin Vaculovschi

„(…) Noi trebuie să plecăm deja de la abordarea „egalitaristă”, care exista în socialismul dezvoltat și tot ce este legat de vulnerabilitate. Vulnerabilitatea nu trebuie doar depășită, dar și gestionată. Statul trebuie într-un fel să creeze condiții ca oamenii de sine stătător să iasă din situația de vulnerabilitate. Primul pas a fost atunci când a fost implementată legea privind ajutorul social, când ajutoarele sociale sunt date nu în funcție de categorie, că ești mamă singuratică sau persoană cu dizabilități, dar în funcție într-adevăr de venitul pe care îl ai. Deci, este vorba despre o abordare targhetată (…). Abordarea aceasta este mult mai bună. Ea pune accent pe justiția socială, elimină ceea ce se numește „parazitism social”, atunci când persoanele care pot să se descurce de sine stătător nu trebuie să abuzeze de protecția socială a statului. În cazul de față vorbim și despre evaluarea eficienței serviciilor sociale prestate de stat (…)”, a declarat expertul. 

Pentru a beneficia de compensații la facturile pentru perioada rece a anului cetățenii vor trebuie să se înregistreze pe platforma „Vulnerabilitatea energetică” pe platforma online compensatii.gov.md. Astfel, după completarea unei cereri, fiecărei persoane i va atribui o categorie de vulnerabilitate, iar în funcție de aceasta va fi stabilită și suma compensațiilor în facturi. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un regulament prin care explică modul în care cetățenii vor putea beneficia de compensații la energie, dar și cine anume va primi sau nu ajutor din partea statului. Proiectul de hotărâre în acest sens este supus consultărilor publice.

Cetățenii vor beneficia de compensații diferite ca și sumă în funcție de categoria de vulnerabilitate stabilită de autorități.

Gradul de vulnerabilitate va fi stabilit în funcție de raportul, exprimat în procente, dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei.

Categoriile de cetățeni care NU vor beneficia de compensații în facturi la iarnă