Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC, FOTO/ Solicitările agricultorilor care…

DOC FOTO Solicitările agricultorilor care au scos tractoarele și combinele în stradă

Continuarea mecanismului de rambursare a TVA în următorii 2 ani, menținerea cotei TVA de 8%, compansații de minim 3 mii de lei la hectar pentru cultura de porumb și floarea soarelui, revizuirea regulamentelor privind subvenționarea dobânzii la credite, restituirea accizei la motorina folosită în cadrul lucrărilor agricole și moratoriu la controalel fiscale pentru întreg anul 2021. Acestea sunt revendicările agricultorilor din Hîncești care au ieșit astăzi la protest, alături de colegii lor din alte minim 7 raioane.

Rezoluția a fost transmisă principalelor autorități ale statului și în care se spune că din cauza secetei, agricultorii au pierdut 70-80% din recoltă, lucru care este certificat la nivel local de „comisiile au evaluat starea de lucruri și au întocmit acte pentru estimarea pierderilor produse în urma respectivei secetei hidrologice”.

Agricultorii spun că „se află într-o situație economică complicată, dezastruoasă și de impas, din cauza imposibilității onorării obligațiilor contractuale cu furnizorii de semințe, servicii agricole, cît și cu alți creditori, inclusiv băncile și investitorii” și cer intervenția autorităților statului.

Scrisoare Agricultori 19.10 cu Propuneri Noi by Ziarul de Gardă on Scribd

Între timp, protestele continuă. Zeci de tractoare și altă tehnică agricolă a fost desfășurată pe traseele naționale din cel puțin 7 raioane. Agricultorii din Lăpușna, Hîncești se plâng că au fost opriți de poliție și verificate actele.

Protestul agricultorilor din Lăușna

Vedeți mai jos o galerie foto al protestului din raioanele Leova, Hîncești, Ungheni, Telenești, Căușeni, Ștefan Vodă sau Basarabeasca.