Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Discuții tensionate dintre Blinken și…

Discuții tensionate dintre Blinken și Lavrov despre schimbul de prizonieri SUA-Rusia

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a purtat vineri o conversație telefonică cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și a făcut presiuni asupra Kremlinului să accepte „propunerea substanțială” pe care Washingtonul a înaintat-o ​​pentru a asigura eliberarea a doi cetățeni americani reținuți în Rusia, informează Reuters.

La prima conversație a lor de după invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, cei doi diplomați au încercat să rămână la pozițiile lor existente, potrivit citirii apelului de la Blinken și Ministerul de Externe rus.

„Am avut o conversație sinceră și directă”, a declarat Blinken într-o conferință de presă la Departamentul de Stat SUA. „Am făcut presiuni pe Kremlin să accepte propunerea semnificativă pe care am făcut-o cu privire la eliberarea lui Paul Whelan și Brittney Griner”, a spus el.

Conform Reuters, o sursă familiarizată cu procedurile acestui proces a spus că Rusia a încercat să-l adauge pe criminalul condamnat Vadim Krasikov la schimbul propus. Oficialii americani nu au considerat ideea în serios, deoarece Krasikov este în custodia germană, a spus sursa.

„În ceea ce privește posibilul schimb de cetățeni ruși și americani arestați, partea rusă a sugerat cu fermitate o revenire la practica de a gestiona acest lucru într-un mod profesionist și de a folosi „diplomația liniștită”, mai degrabă decât a arunca informații speculative”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Statele Unite au anunțat săptămâna aceasta că au făcut o ofertă Rusiei, cu săptămâni în urmă, pentru a asigura eliberarea starului WNBA Brittney Griner și a fostului marin american Paul Whelan, dar nu au dezvăluit ce oferă în schimb.