Principală  —  IMPORTANTE   —   Din diaspora, despre coronavirus: „Lumea…

Din diaspora, despre coronavirus: „Lumea mai încearcă să-și păstreze calmul”

Numărul cazurilor de coronavirus la nivel mondial se arată în creștere. În acest context, am vorbit cu cetățenii R. Moldova de peste hotare despre situația din țările în care se află ei acum, despre măsurile de precauție întreprinse acolo și, urmare a acestora, cum decurge viața lor de zi cu zi. 

Ana Covrig, Italia: „Noi, de luni dimineaţa, nu mai ieșim deloc. Eu sunt optimistă de felul meu și încerc să nu mă las influențată de tot felul de păreri și știri. Dar, de curând, în timp ce priveam cu copiii emisiunea „Geo&Geo”, la un moment dat, după un documentar despre Italia, prezentatoarei i-au dat lacrimile, iar un coleg a vrut să se apropie s-o cuprindă și ea a zis: „Nu, stai acolo, nu te apropia”.  M-a întristat tare și mi-am zis că e chiar foarte grav ce se întâmplă. Multe emisiuni nu mai sunt puse pe post, pentru că au fost cazuri de coronavirus și la ei, respectiv au stopat tot. Sunt judecători, doctori, miniştri infectați… De marți, nu avem voie sa părăsim comuna, suntem îndemnați să stăm în casă. Sunt controale din partea Poliției pe străzi. E foarte trist, mai ales pentru copii – vă imaginați, până pe 3 aprilie să-i ţii închişi în casă! Comunicăm cu profesorii prin Google Classroom, așa facem temele și primim altele noi. Am impresia că trăim într-un film dramatic şi singura dorinţă acum e să se termine totul mai repede”. 

Mariana Verdeș, Irlanda: „La Dublin, până când, mergem la lucru. Viața continuă fără schimbări majore. Dar, oricum, atitudinea tuturor s-a schimbat – în transportul public lumea păstrează distanța, iar mirosul de gel dezinfectant se simte peste tot. Prin curți vezi mulți oameni care încearcă să deschidă ușile cu coate sau că, îl loc să dea mâna, se salută cu cotul. La moment, se poartă discuții și se monitorizează situația. Autoritățile au anunțat că Parada de Sfântul Patrick va fi anulată, ceea ce e o mare pierdere pentru țară. De asemenea, în cadrul universității unde predau, am fost nevoiți să ne schimbăm planurile. De exemplu, competiția din Austria pentru studenții de la drept, specializați în Arbitraj și Drept comercial internațional a fost anulată. În rest, mergem înainte, cu atenție, distanță și glume”.

Irina VanPatten, SUA: „La noi, în Seattle, este epicentru. Primul caz de coronavirus a fost descoperit la spitalul unde merg eu de obicei. Marți, sunt deja 22 de cazuri mortale, 21 dintre ele la o casă de bătrâni în apropiere de zona în care lucrez. Guvernatorul spune că se gândește să aplice un fel de blocare. Evenimentele publice mari sunt anulate. Se vorbește să lucrăm de acasă, în loc de a veni la birou. E deficit de hârtie igienică și de săpun, ca în Uniunea Sovietică. Începe a fi vizibil și un deficit la medicamente. Deocamdată, nu se observă panică, dar se întreprind măsuri de precauție. Școlile și universitățile se închid. Studenții se transferă la ore online”. 

Ana Madan, Marea Britanie: „Spațiul unde eu lucrez e coworking, noi organizăm multe evenimente și conferințe, dar acum toate sunt anulate. Livrări peste livrări de gel antibacterian, s-au anulat maratoanele și zborurile spre țările cu risc sporit. Unele evenimente, totuși, au loc, deoarece se zice că, atâta timp cât Guvernul nu a pus interdicție și carantina oficială, asta rămâne discreția organizațiilor. În Birmingham sunt produse pe rafturi, oamenii încă se mai cuprind și dau mâna unii cu alții”. 

Ecaterina Țurcan-Hacina, Franța: „Marți dimineață președintele Macron a anunțat că suntem la începutul unei epidemii. Spitalul din orașul vecin este pregătit pentru a primi pacienții contaminați. Acum, se pregătește și spitalul din orașul meu. Lumea mai încearcă să-și păstreze calmul. În această perioadă, când este apogeul epidemiei de gripă, sunt înregistrate și 180 de cazuri de decese pe zi. Însă acum lumea se teme mai ales de necunoscut, de faptul că acest virus nu e studiat îndeajuns și că nu există o soluție. Copiii continuă să meargă la școală. În magazine, se mai face haz de necaz, dar nu se abuzează pentru rezervele de mâncare. La medic sau în alte locuri publice se evită de a da mâna, ceea ce se făcea până acum. Am cerut de la farmacie măști, dar au zis că sunt în deficit, la fel și produsele de dezinfectare a mâinilor. Luni seara vorbisem cu o prietenă care de câteva zile lucrează de acasă pentru că un coleg de-al iei a fost depistat pozitiv. Încercăm să evităm locurile aglomerate, ieșirile inutile, să respectăm normele de igienă și cel mai important – păstrăm calmul”. 

Marin Golovatii, Germania: „Dacă nu ești online, virusul nu există. Senzația mea personală e că se face prea multă panică. La Berlin, e liniște. N-am văzut niciun om cu mască. Rafturile sunt pline. Lumea trăiește. Totul pare oarecum în ordine. Altfel, am văzut prin presă că s-au depistat câteva cazuri”. 

Violina Ahtemenciuc, Canada: „Aici, la Alberta, avem primul caz. O doamnă de peste 50 de ani a fost în vacanță. A făcut o călătorie lungă în mai multe regiuni a lumii, după care s-a întors acasă fără vreun simptom, apoi ca un muncitor corect, s-a întors la serviciu, la bancă. Când i-au apărut simptomele, peste o săptămână de lucru la bancă, avusese deja contact cu foarte mulți oameni. Acum, ea este izolată în spital. Acum, se caută toți oamenii care au avut contact cu ea la bancă pe parcursul săptămânii și sunt puși în carantină. Rafturile unde era cândva hârtie igienică sunt, practic, goale. Nu văd multă lume purtând măști, oamenii încă nu-s tare speriați și fac aproape tot ce făceau și până acum. Însă, au fost anulate toate călătoriile spre Europa. Au apărut protocoale noi prin spitale, care se respectă cu strictețe. În rest, viața merge mai departe”.