Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Din cei 380 de deținători…

Din cei 380 de deținători de patente din cadrul Pieții Centrale din capitală, circa 55% deja au trecut la activitatea independentă: Primele rezultate ale reformei patentelor

SANYO DIGITAL CAMERA

Din cei 380 de deținători de patente din cadrul Întreprinderii Municipale „Piaţa Centrală”, circa 210 deja au trecut la activitatea independentă, iar aproximativ 40 au înființat Societăți cu Răspundere Limitată sau Întreprinderi Individuale potrivit administrației Întreprinderii Municipale „Piaţa Centrală”. Datele statistice au fost prezentate în cadrul consultărilor publice pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe.

Totodată, drept urmare a reformei patentelor, a crescut numărul de contracte noi încheiate, deoarece „noua formă de organizare juridică le oferă comercianților posibilități mai mari, inclusiv mai multe locuri de comerț”, se arată în comunicatul Parlamentului.

„Susținem plenar această reformă, care este în interesul tuturor. Este în interesul antreprenorilor, pentru că va oferi cadrul necesar pentru o activitate mai transparentă și cu mai puțină raportare. De asemenea, este în interesul consumatorului, pentru că va primi bonul de casă și va putea să își protejeze drepturile. Totodată, este în interesul statului și în interesul tuturor agenților economici care plătesc taxe și impozite și eliberează aceste bonuri fiscale”, a menționat Radu Marian în cadrul consultărilor publice.

Începând cu 1 iulie 2023, activitatea în baza patentei de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul a fost înlocuită cu un regim simplificat de activitate independentă.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, cei care își vor achiziționa echipament de casă și control certificat vor beneficia de compensații din partea Guvernului. În acest scop, comercianții vor depune o cerere pentru înregistrarea activității la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat, în baza buletinului de identitate, sau online, prin intermediul portalului www.sfs.md, cu aplicarea semnăturii electronice.

Legea cu privire la patenta de întreprinzător a fost adoptată în 1998. Ulterior, activitatea de comerț în baza patentei de întreprinzător a fost prelungită de câteva ori. Ultima dată – la finalul anului 2022, ca măsură care a venit în susținerea contribuabililor, în contextul creșterii prețurilor la resursele energetice. Potrivit datelor oferite de Serviciul Fiscal de Stat, la finalul anului 2022 erau înregistrate peste 2000 de activități independente, în timp ce numărul patentelor pentru activitatea de comerț cu amănuntul este de peste 4000.