• Diaspora răspunde: Scrisoare către președinte, dintr-o lume paralelă (Olanda)

  Diaspora răspunde: Scrisoare către președinte, dintr-o lume paralelă (Olanda)
  de
  04 noiembrie 2020 | 15:55

  Stimate Domnule Președinte, 

  Scriu această scrisoare dintr-un univers paralel, cel al diasporei, către un univers la fel de paralel – al dvs., cel al unui Președinte al propriului imperiu. Confirm, eu și dvs. chiar trăim, gândim și respirăm în lumi paralele.

  În lumea mea, un Președinte:

  • Rezonează cu valorile democratice și procesele care au loc într-un stat de drept. El respectă faptul că dreptul de vot este conferit tuturor cetățenilor țării de către Constituție, indiferent unde s-ar afla pe glob.
  • Ia în seriozitate faptul că este garantul Constituției și că, conform art. 38(1), voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
  • Înțelege clar că într-un stat parlamentar rolul său este al unei figuri de unitate națională și de reprezentare a întregii națiuni! Oriunde s-ar afla cetățenii țării și oricare ar fi statutul lor, ei sunt acei care, prin vot universal, aleg acea persoană care îi vede pe toți cetățenii egali, parte a unei națiuni și nu creează disonanță cognitivă între oameni, nu-i repartizează după categorii, nu instigă la ură, nu bagă frica în oameni, nu-i manipulează și nu-i cumpără.
  • Știe să-i respecte pe cetățenii țării, chiar dacă aceștia au o altă părere și o exprimă prin exercitarea votului, în special atunci când rezultatul nu este unul scontat. Este o persoană asumată care acceptă că suntem diferiți, acționăm diferit, dar ne dorim același lucru – bunăstarea țării.
  • Respectă munca cetățeanului aflat peste hotare, remitențele căruia contribuie la 16% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării și asta doar pe căi legale.
  • Valorează cunoștințele și know-how-ul acumulat de cei aflați în diasporă în baza experienței profesionale și personale și investește în acest capital cu un potențial nelimitat. Or, un Președinte are drept de inițiere legislativă și poate influența o astfel de direcție care să susțină un curs de dezvoltare a resurselor umane ale țării.
  • Înțelege că funcția lui presupune desemnarea unui candidat la funcția de Prim-Ministru nu în forma unui joc politic care să servească unor forțe obscure, dar alege cumpătat un manager de țară – acea persoană care va face tot posibilul pentru a crește bunăstarea țării și a cetățenilor. Or, rolul Președintelui în acest sens este crucial și ar trebui să ducă la crearea unor astfel de coaliții care să evite o criză politică.
  • Înțelege că eu sunt un alegător matur, care știe să se documenteze și nu are necesitatea de a i se vinde  gogoși. Eu am învățat încă la liceu, la Mircea Eliade, că o gândire critică presupune și verificarea diferitor surse înainte de a-mi face o părere și a decide independent pe cine eu aleg.
  • Crede în principiul libertății presei și a ONG-urilor, și nu le atacă pe acelea care nu-l aranjează, pentru că știe că aceștia își fac meseria și informează cetățeanul într-un mod liber și obiectiv.
  • Utilizează instrumentul de numire a judecătorilor la noi în țară care poate contribui semnificativ la reforma justiției și deblochează procesul de reformare și dezvoltare a țării. Or, un Președinte ar trebui să susțină un stat de drept care funcționează cum trebuie și să fie interesat să aducă cât mai multe investiții în țara noastră.
  • Mă respectă în așa fel, încât nu mă umilește și nici nu-i trece prin cap să cumpere votul meu – pentru că pentru mine contează ceea ce el face – ce politici susține, ce legi inițiază, pe cine numește la funcția de Prim-Ministru, cum cheltuie banii publici, ce judecători numește, ce atitudine are față de mass-media, ONG-uri și cetățenii săi.

  Pe final reiterez că aveți dreptate când spuneți că noi trăim în disonanță. Este o legitate universală care explică efectul oglindirii – prin ceea ce dvs. spuneți, de fapt, oglindiți ceea ce sunteți și unde vă aflați, într-o lume paralelă, acolo unde un Președinte până acum alege căi obscure de a guverna, în loc de a investi în cea mai de preț resursă a țării – oamenii săi, or migrația nu este despre „brain drain” (scrugere de creiere) dar despre „brain gain” (câștig de creiere).

  Așa că, vorba aia „моя твоя не понимать”, dar pe 15 noiembrie eu voi alege un altfel de Președinte, cu care să rezonez în lumea mea, paralelă.

  Cu considerațiune,

  Dorina Baltag, cetățean al R. Moldova care trăiește într-un univers unde libertatea exprimării, transparența, corectitudinea, spiritul civic, comunitatea, intelegența emoțională și multe alte valori paralele cu cele ale dvs. stau în capul mesei.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Premierul român Florin Cîțu anunță deschiderea etapei a treia de vaccinare: „România primește 2,6 milioane de vaccin numai în luna martie”

  „Vaccinurile aprobate în Uniunea Europeană şi în România sunt sigure şi eficiente. Vom deschide în curând și etapa a treia de vaccinare”. Declarația aparține premirului român Florin Cîțu. Premierul Cîțu s…
  Premierul român Florin Cîțu anunță deschiderea etapei a treia de vaccinare: „România primește 2,6 milioane de vaccin numai în luna martie”

  România: Cristian Diaconescu, ales președinte al PMP și desemnat candidat al partidului la prezidențialele din 2024

  Cristian Diaconescu a fost ales, duminică, în funcţia de preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (PMP), în cadrul congresului formaţiunii desfăşurat la Sinaia, el fiind totodată desemnat candidatul partidulu…
  România: Cristian Diaconescu, ales președinte al PMP și desemnat candidat al partidului la prezidențialele din 2024

  Un an de când primul caz confirmat a pus R. Moldova pe harta COVID. 16 cazuri de infecție – zeci de blindate pe străzile Chișinăului vs 1788 de cazuri – redeschiderea centrelor comerciale

  S-a împlinit un an de când primul caz confirmat a pus R. Moldova pe harta COVID, după ce o pasageră de pe cursa Milano – Chișinău a fost preluată direct din Aeroportul Internațional Chișinău și transporta…
  Un an de când primul caz confirmat a pus R. Moldova pe harta COVID. 16 cazuri de infecție – zeci de blindate pe străzile Chișinăului vs 1788 de cazuri – redeschiderea centrelor comerciale

  COVID-19 în R. Moldova: 647 cazuri noi și 20 de decese, înregistrate în utimele 24 de ore

  Alte 647 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Marea Britanie), anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției…
  COVID-19 în R. Moldova: 647 cazuri noi și 20 de decese, înregistrate în utimele 24 de ore

  Vicepreședintele raionului Ungheni, răpus de COVID-19. Mesajul reprezentanților Consiliului Raional Ungheni

  Vicepreședintele raionului Ungheni, Mihail Diaconu, a decedat din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Despre decesul acestuia au anunțat duminică, 7 martie, reprezentanții Consiliului Raional Un…
  Vicepreședintele raionului Ungheni, răpus de COVID-19. Mesajul reprezentanților Consiliului Raional Ungheni