Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Despre alegerile din Belarus: Proteste…

Despre alegerile din Belarus: Proteste violente, acces limitat la internet, intervenția în forța a poliției și recunoașterea scrutinului de China, Kazahstan, Rusia și Moldova

Belarusul este cel mai fierbinte punct de pe harta Europei în ultimele 24 de ore. Asta după ce în capitala Minsk, dar și marile orașe ale țării au avut loc proteste fără precedent în istoria modernă a țării. Peste 3000 de persoane au fost arestate, iar informațiile oficiale anunță cel puțin 50 de răniți din partea manifestanților și peste 30 de reprezentanți ai forțelor de ordine. În această seară, canalul de telegram NEXTA, cu 471 781 de abonați anunță mobilizare generală de la 19.00 cu mențiunea că după evenimentele de duminică, „dictatorul Lukașenko” trebuie să plece.

Valul de proteste din Belarus a pornit imediat după anunțarea rezultatelor exit-poll-ului oficial. Potrivit datelor prezentate, liderul belarus, Alexandr Lukașenko, aflat la putere din 1994, ar fi acumulat 79,7%, în timp ce candidata opoziției, Svetlana Tihanovski a fost cotată cu doar 6,8%. Întreaga campanie a fost plină de încălcări, iar 3 reprezentanți ai opoziției au fost scoși din cursă și arestați.

În ziua scrutinului, mai mulți alegători și jurnaliști au semnalat alte nereguli. La multe cozi de votare s-au format cozi imense, însă oamenilor nu li se permitea accesul în secții decât în grupuri mici, ca măsură anti-COVID19. De asemenea au fost semnalate mai multe buletine care deja aveau bifată opțiunea din dreptul lui Alexandr Lukașenko, însă poliția nu a intervenit la solicitarea unui alegător.

În același timp, potrivit organizației de protecție a drepturilor omului „Vesna”, în ziua scrutinului au fost arestate peste 60 de persoane. Este vorba despre activiști, observatori, membri ai staff-urilor opoziției, dar și mai mulți jurnaliști.

În ziua scrutinului, pe străzile capitalei Minsk au fost observate zeci de mașini cu tehnică specială a forțelor de ordine, iar clădirea administrației președintelui a fost transformată într-o adevărată fortăreață, fiind blocate toate căile de acces către aceasta.

De dimineață, au fost semnalate întreruperi ale serviciilor de internet. Directorului operatorului de stat, Beltelecom, a recunoscut probleme dând vina pe atacuri fără precedent din exterior asupra serverelor companiei. Ulterior, președintele Alexand Lukașenko a spus că statul belarus nu a oprit internetul, iar vinovații trebuie căutați în afara țării, fără a da detalii.

În afara Belarusului însă, procesul de votare s-a desfășurat cu o prezență fără precedent. Cozi imense s-au format la Moskova sau la Kiev, iar exit-poll-urile realizate de diaspora belarusă în 25 de orașe și la care au particiat 13 248 de oameni, a arătat că pentru Tihanovski au votat 85,93% față de 4,24% ale lui Lukașenko.

La închiderea urnelor, zeci de persoane acuzau că nu li s-a dat voie să voteze, iar în Minsk au început să se adune mii de oameni care scandau lozinci anti-Lukașenko. La fel, mulțimi adunate și în alte orașe ale Belarusului, unde situația risca să escaladeze din cauza numărului mic de forțe de ordine rămase. Asta pentru că majoritatea polițiștilor au fost duși l Minsk.

Spre miezul nopții au început violențele, iar imagini cu intervenția în forța a polițiștilor care au folosit gaze lacromogene și au împușcat cu gloanțe de cauciuc, au fost distribuite masiv pe canalele de telegram ale opoziției.

img0196.jpg
img0197.jpg
img0215.jpg
img1121.jpg
img5722.jpg

Spiritele s-au liniștit spre dimineață când marea majoritate a protestatarilor a fost dispersată, iar bilanțul intervenției prezentat de Ministerul belarus de Interne arată că au fost reținute circa 3 mii de persoane, o mie în Minsk și restul în alte orașe, peste 50 de protestatri au fost răniți, iar 39 de polițiști au avut nevoie de îngrijiri medicale. Autoritățile au anunțat că au deschis un dosar penal împotriva protestatrilor care ar fi lovit și ultragiat polițiștii, iar aceștia riscă de la 8 la 15 ani de închisoare.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu un tânăr care a fost călcat de o mașină de intervenții speciale a poliției, iar organizația de protecție a dreptului omului „Vesna” a anunțat decesul unei persoane, lucru care nu a fost confirmat de autorități.

De dimineață, au venit și primele rezultate care arată o victorie zdrobitoare a actualului președinte. Alexandr Lukașenko ar fi câștigat alegerile cu 80,23% față de 9,9% cât ar fi votat pentru candidata unică a opoziției, Svetlana Tihanovski. Președinta Comisiei electorale de la Minsk, Svetlana Ermoșina a anunțat că rezultatele preliminare au fost oferite atât de târziu pentru că din cauza violențelor din capitala Belarusului, membrii comisiei au fost evacuați din casa Guvernului. Alegerile ar fi avut o rată de participare fără precedent în istoria Belarusului – 84,23%.

Svetlana Tihanovski a declarat că nu va recunoaște rezultatele alegerilor și că datele pe care le deține arată o altă realitate. Lidera opoziției a chemat la calm și discuții pentru o tranziție pașnică a puterii în stat.

Primul șef de stat care a recunoscut alegerile a fost președintele Chinei, Xi Jinping, urmat de liderul Kazahstanului Jomart Tokayev și cel de la Kremlin, Vladimir Putin. Acestui șir i s-a alăturat și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

În același timp, Vladimir Zelensky, Președintele Ucrainei nu a recunoscut alegerile îndemnând părțile la calm, în timp ce țările UE au condamnat gravele încălcări din cadrul scrutinului, dar și acțiunea în forță a poliției.

Premierul Poloniei a cerut reunirea unui summit UE de urgență unde să fie discutată situația din Belarus, iar Germania a declarat că alegerile au fost nedemocratice, în timp ce Lituania vorbește despre falsificare acestora.

Ulterior, Alexandr Lukașenko a făcut primele declarații. A spus că alegerile au fost o adevărată sărbătoare pe care unii din afara țării au încercat să o strice. Lukașenko a lăudat intervenția poliției pe care a numit-o una destul de moale și eficientă. Liderul de la Minsk a spus că acțiunile opoziției au fost coordonate din Cehia și că cetățeni ruși, ucraineni și polonezi sunt implicați în dezordinele din capitala Belarusului. De asemenea, le-a jignit pe cele 3 femei, soțiile foștilor candidați ai opoziției scoși din cursă, că ar fi ușor de manipulat și că nu știu ce fac.

Lucrurile sunt însă departe de un deznodământ final. Svetlana Tihanovski a contestat deja rezultatele alegerilor la Comisia Electorală din Belarus, menționând că este gata pentru un protest de lungă durată. În același timp, unul dintre cele mai populare canale de telegram din Belarus, NEXTA, anunță proteste de la ora 19.00 în tot Belarus.

„Dictatorul ne-a declarat război! Prieteni, după ziua de ieri, Lukașenko nu mai poate rămâne la putere. El a pierdut alegerile și și-a trimis călăii înarmați împotriva oamenilor neînarmați și pașnici, a vărsat prea mult sânge și acum speră că oamenii vor tolera faptul că zeci de oameni au fost răniți, iar unii uciși chiar. Ca să terminăm cu această dictatură, avem nevoie de dârzenie, îndrăzneală și mult activism”, scrie într-o postare lungă a acestui canal unde apar detalii despre forma de protest din capitală, dar și din regiuni. De exemplu, mâine, se propune o grevă națională ce să înceapă de la 12.00.

Între timp, forțele de ordine se grupează masiv în centrul capitalei unde a fost adusă tehnică specială.