Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Defrișări suspecte la Moldexpo.…

(VIDEO) Defrișări suspecte la Moldexpo. Crengile sunt arse în spațiul public

Angajații unei firme fantomă au tăiat peste 70 de arbori pe teritoriul Moldexpo și au dat foc la crengi în spațiul public. Deși știau că este ilegal, aceștia au continuat să pună crengi pe foc și după ce li s-a cerut explicații. Administrația Moldexpo susține că tăierile au fost autorizate, dar că nu ei au dat dispoziția pentru arderea crengilor.

Potrivit muncitorilor, focul a fost aprins ca să se încălzească. Mai mult decât atât, aceștia spun că nu știu care companie face lucrările și cine a dat dispoziția să fie arse crengile, sub pretextul că ei sunt angajați zilieri și nu știu cine i-a angajat.  Printre arborii tăiați erau mai mulți care păreau tineri și perfect sănătoși. Cei mai mulți brazi au fost tăiați în spatele monumenelot lui Lenin și Marx, circa 25, în fața monumentelor – 15, iar în fața Casei de nunți au fost tăiată toată aleia, 15 arbori.

Solicitați să intervină, și oamenii legii, pretextul că informația este confidențială, au refuzat să comunice cine face defrișările. Cazul a avut loc pe 4 ianuarie 2017.

La rândul lui, Dan Spătaru, director administrativ al Complexului ”Moldexpo”, susține că nu a dat nicio dispoziție să fie arse crengile și că nu știe nimic despre acest lucru. Și acesta a refuzat să ne ofere numele firmei face execută lucrările, dar a zis că se poate uita în acte pe data de 9 ianuarie, când va reveni la muncă. ”Au fost tăiați doar 58 de copaci. Sunt defrișați în baza autorizației eliberate de Agenția ecologică și Institutul de Silvicultură, pe motive că sunt uscați și avariați”, a declarat Dan Spătaru.

Am contactat Inspectoratul Ecologic de Stat. Vadim Stângaci, şef-adjunct al instituției și-a notat informația și a spus că urmează să verifice dacă tăierile sunt legale sau nu. ”Dacă se demonstrează că aceste defrișări sunt ilegale, se aplică amenda, conform Codului Contravențional, art. 122, și se calculează prejudiciul cauzat mediului. Se verifică ce arbori, ce specii, ce grosime a tulpinii. Sunt formule speciale cu care se calculează prejudiciul, apoi se înaintează pentru achitare”, ne-a comunicat Stângaci.

Sursa Video: www.ZdG.md