Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Decretul prin care președintele Timofti…

Decretul prin care președintele Timofti l-a desemnat premier pe Ion Sturza este constituțional

Curtea Constituțională a R. Moldova (CCM) a recunoscut Decretul Președintelui Republicii Moldova din 21 decembrie 2015, privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru, ca fiind constituţional. Astfel CCM a respins ca nefondată sesizarea celor 14 deputați ex-comuniști prin care se cerea recunoașterea neconstituționalității decretului președintelui Timofti de a-l desemna în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru pe Ion Sturza.

„Curtea a statuat că, dat fiind faptul că nu a fost constituită o majoritate parlamentară absolută până la data emiterii Decretului nr. 1877-VII din 21 decembrie 2015, Preşedintele a acţionat în conformitate cu atribuţiile sale constituţionale, desemnând un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă propunerea sa nu a fost agreată de fracţiunile parlamentare.

În acest context, omiterea de a consulta o fracţiune/grup parlamentar(ă) sau refuzul unor fracţiuni de a susţine o candidatură nu poate anula atribuţia Preşedintelui de a propune un candidat pentru funcţia de Prim-ministru”, se menționează în hotărârea de azi, 29 decembrie 2015, a CCM.

În hotărârea Curții se mai spune că, deşi Preşedintele a omis să consulte în prealabil unul din grupurile parlamentare, deputaţii acestuia îşi păstrează dreptul de a-şi exprima atitudinea faţă de candidatul propus în Plenul Parlamentului, prin votul decisiv.