Declarația comună făcută de oficiali la Summitul R. Moldova – UE: „Reafirmăm angajamentul nostru comun pentru pace, securitate, stabilitate și prosperitate”

Pe 4 iulie, în cadrul Summitului R. Moldova – Uniunea Europeană, liderii moldoveni și cei europeni au făcut o declarație comună care prevede o serie de angajamente în mai multe domenii și care reafirmă angajamentul comun pentru pace, securitate, stabilitate și prosperitate în întreaga Europă.
„Noi, liderii R. Moldova (denumită în continuare „Moldova”) și ai Uniunii Europene (UE), am organizat primul Summit Moldova – UE la Chișinău, la 4 iulie 2025, și am convenit asupra următoarelor”, este parte din declarație.
Declarația conține 17 puncte, iar ZdG a sintetizat cele mai importante idei din fiecare punct:
- „Summitul reflectă progresul considerabil al parteneriatului nostru și beneficiile concrete pe care acesta le aduce cetățenilor noștri. Viitorul Moldovei și al cetățenilor săi este în Uniunea Europeană.”
- „Ne reiterăm condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei contra Ucrainei. În acest context, rămânem uniți în contracararea acestor amenințări și reafirmăm sprijinul continuu al UE pentru suveranitatea, stabilitatea, reziliența și dezvoltarea economică a Moldovei.”
- „Moldova și-a reconfirmat angajamentul și determinarea puternice și constante de a urmări acest obiectiv strategic cu o dedicare de neclintit, inclusiv prin introducerea în Constituția Republicii Moldova, în urma referendumului din 2024, a obiectivului de aderare la UE. Salutăm progresele făcute de Moldova în procesul.”
- „Salutăm angajamentul ferm al Moldovei în procesul de evaluare a legislației naționale (screening) și determinarea sa de a finaliza alinierea la acquis-ul comunitar.”
- „UE rămâne angajată să sprijine reziliența Moldovei în combaterea acțiunilor destabilizatoare, inclusiv prin Misiunea de Parteneriat a UE în Moldova (EUPM), și este pregătită să mobilizeze orice alte instrumente disponibile în acest scop.”
- „Recunoaștem rolul esențial al unei justiții eficiente, independente și imparțiale pentru transformarea democratică a Moldovei și pentru parcursul său european. La fel, recunoaștem că lupta împotriva corupției rămâne un pilon esențial al rezilienței democratice și este crucială pentru consolidarea încrederii societății. (…) UE va continua să sprijine Moldova în această privință.”
- „Sprijinim cooperarea continuă cu Europol în cadrul acordului existent de cooperare operațională și strategică.”
- „Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial și principala destinație pentru exporturile Moldovei, oferind producătorilor moldoveni acces direct la cea mai mare piață unică din lume. Acest fapt stimulează creșterea economică, susține locurile de muncă și ridică standardele atât pentru companii, cât și pentru consumatori.”
- „Salutăm adoptarea Planului de Creștere pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, ca fiind o investiție transformatoare în viitorul țării. Acest plan va ajuta Moldova să se dezvolte mai rapid, mai durabil, să creeze locuri de muncă mai bune și să aducă oportunități reale pentru oamenii din toate regiunile țării.”
- „Salutăm participarea Moldovei, pentru al doilea an consecutiv, la Programul de Reformă Economică, al cărui obiectiv este accelerarea reformelor economice.”
- „Apreciem cooperarea strânsă în cadrul Instrumentului european pentru pace, care a oferit Moldovei sprijin în valoare de 197 de milioane de euro, precum și colaborarea noastră prin intermediul EUPM. Uniunea Europeană apreciază contribuția Moldovei la misiunile și operațiunile UE în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comune (PSAC), precum și alinierea crescândă la pozițiile PESC și la măsurile restrictive ale UE, inclusiv ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.”
- „Reconfirmăm solidaritatea și sprijinul UE față de Moldova în combaterea amenințărilor hibride și cibernetice cauzate de Rusia și suntem pregătiți să sprijinim în continuare transformarea digitală a țării și securitatea sa cibernetică.”
- „Salutăm progresele realizate de Moldova în consolidarea securității energetice, creșterea rezilienței și reducerea dependenței de livrările din Rusia, și așteptăm cu interes continuarea acestui parcurs. Condamnăm cu fermitate utilizarea continuă, de către Rusia, a resurselor energetice pe post de armă, pentru a destabiliza situația politică din Moldova.”
- „ UE recunoaște rolul de nod de transport regional, pe care îl poate juca Moldova. Așteptăm cu interes implicarea activă a Moldovei în mecanismele de guvernanță ale Rețelei Transeuropene de Transport.”
- „Ne reafirmăm disponibilitatea de a susține eforturile Moldovei de a participa treptat la programele, politicile și elementele relevante ale pieței interne a UE, înainte de obținerea statutului de membru cu drepturi depline.”
- „Salutăm decizia Consiliului European pentru Plăți, din martie 2025, de a include Moldova în aria geografică a Spațiului Unic de Plăți în Euro (SEPA) și așteptăm cu interes ca Moldova să poată beneficia pe deplin de toate avantajele acestuia.”
- „Reafirmăm sprijinul nostru ferm și neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în granițele sale recunoscute la nivel internațional.”
Declarația mai conține și o anexă de „livrabile și priorități”. Acestea prevăd angajamentul politic și procesul de aderare; cooperarea în domeniul securității, apărării și consolidării rezilienței; energia; digitalizarea; transportul; competitivitatea; dimensiunea socială a integrării în UE, contacte între oameni și măsuri pentru tineri. Toate acestea pot fi citite pe larg AICI.