Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Declarat nevinovat după ce „a…

Declarat nevinovat după ce „a uitat” să declare 80 de mii de euro la vamă. PCCOCS a contestat sentința

Sursa: Reuters, imagine simbol

Un bărbat a fost achitat de Judecătoria Hâncești, care în noiembrie 2022 a încercat să aducă în Moldova peste 80 de mii de euro fără să-i declare în vamă. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a contestat achitarea de către Judecătoria Hâncești, se arată în comunicatul PCCOCS.

Potrivit probelor prezentate de către procurorii PCCOCS instanței de judecată, bărbatul care era la volanul dubiței (goale, la prima vedere) a negat în vamă că ar avea bunuri spre declarare. Totuși, inspectorul vamal de la Leușeni i-a supus verificării microbuzul, iar sub bancheta din față, a găsit o sacoșă în care se conțineau banii tăinuiți, camuflată cu unelte și accesorii de rezervă ale automobilului.

Inculpatul cu vârsta de peste 70 de ani a declarat că „revenea de la o rudă apropiată din Brașov” și ar fi uitat să declare suma de bani. Însă, potrivit procurorilor, pe lângă faptul că acesta nu i-a declarat în vama de intrare în Moldova, dar nici în vamă la ieșirea din România (care impune aceeași cerință), acesta nu deținea nici acte care ar confirma proveniența banilor.

„Astfel, procurorii PCCOCS consideră vădit ilegală sentința de achitare pronunțată de Judecătoria Hâncești și au contestat-o la Curtea de Apel Chișinău. Între timp, bărbatul vizat beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Potrivit Codului penal, contrabanda comisă în astfel de împrejurări se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 4 la 10 anI”, comunică PCCOCS.