Principală  —  Ştiri  —  Social   —   De ce solicită Ministerul Apărării…

De ce solicită Ministerul Apărării informații despre bunurile deținute de agenții economici, care ar urma să fie date statului în cazul declarării mobilizării sau războiului

Sursa: Ministerul Apărării al R. Moldova/Facebook

Mai multe canale de Telegram au publicat recent un ordin de predare expediat de Ministerul Apărării, susținând că „agenții economici” din țară primesc ordine prin care „li se solicită să ofere automobilele, piese de schimb și tot necesarul pentru întreținerea acestora, din cadrul întreprinderii, în cazul mobilizării”.

Conform unui răspuns oferit de purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării Ala Diaconu, acțiunea de colectare a informațiilor se efectuează anual, iar autoritățile îndeamnă agenții economici, instituțiile publice și cetățenii „să nu speculeze pe marginea subiectului respectiv”.

Potrivit acesteia, Centrele Militar-Teritoriale (CMT), în conformitate cu legislația, țin evidența mijloacelor de transport aflate în gestiunea agenților economici și instituțiilor publice. În scopul actualizării informației, CMT solicită de la agenții economici și instituțiile publice informația cu privire la lista resurselor tehnico-materiale din dotarea acestora, ce ar putea fi rechiziționate (prin înmânarea ordinelor de predare).

  • Rechiziţia de bunuri este o măsură excepţională prin care autorităţile administraţiei publice împuternicite prin lege obligă instituţiile publice, agenţii economici, precum şi cetăţenii la cedarea temporară a unor bunuri mobile sau imobile

În acest sens, Ministerul Apărării informează că măsura este întreprinsă în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 77 din 31.01.2001 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea administrativ-militară și efectivul-limită al organelor administrativ-militare, dar și în scopul actualizării bazei de date a CMT-urilor. 

Pentru stabilirea cantităţilor de bunuri ce pot fi rechiziţionate, în condiţiile Legii nr. 1384-XV din 11 octombrie 2002 cu privire la rechizițiile de bunuri și prestările de serviciu în interes public, agenţii economici, instituţiile publice sunt obligate să transmită în fiecare an, până la finele primului trimestru, centrelor militare şi serviciilor de mobilizare a economiei, date privind existenţa şi starea bunurilor rechiziţionabile, conform fişelor de evidenţă.