Principală  —  Ştiri   —   De ce femeile din Coreea…

De ce femeile din Coreea de Sud trăiesc cel mai mult? De ce bărbații din Moldova mor mai devreme?

Femeile născute în Coreea de Sud în 2030  vor avea deja speranța de viață de peste 90 de ani. În alte şase ţări: Franţa, Japonia, Australia, Canada, Chile şi Marea Britanie la fel, este posibil ca speranţa medie de viaţă a femeilor să depăşească 85 de ani, până în 2030, potrivit studiului realizat de Colegiul Imperial din Londra şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care au analizat speranţa de viaţă în viitor, pentru 35 de ţări industrializate.

Studiul, publicat în revista medicală internaţională „The Lancet”, prezice că durata vieţii va continua să crească semnificativ în majoritatea ţărilor studiate.

Cu toate acestea, în SUA speranţa de viaţă se aşteaptă să crească mai lent. Acest fapt se datorează unei combinaţii de factori, inclusiv obezitatea, rata crescută a mortalităţii materne şi infantile, accesul inegal la asistenţă medicală şi ratele de omucidere relativ înalte. Până în 2030, durata vieţii bărbaţilor americani va fi comparabilă cu a celor din Cehia (sub 80), iar femeile americane vor avea o speranţă de viaţă similară cu a celor din Croaţia şi Mexic (sub 85).

Un factor care se corealează cu sănătatea şi longevitatea este înălţimea oamenilor. Astfel, SUA este prima ţară bogată, care se confruntă cu stagnarea sau chiar o posibilă scădere a înălţimii medii pentru un adult.

Coreea de Sud- indici de masă medie corporală şi tensiune arterială mai mici decât în alte ţări


Potrivit studiului, care utilizează 21 de modele diferite pentru a prognoza speranţa de viaţă, 57% dintre femeile coreene, născute în 2030, au o speranţă de viaţă, care depăşeşte 90 de ani, iar 97% posibil vor trăi peste 86 de ani.

Cercetătorii spun că longevitatea aşteptată a sud-coreenilor se bazează pe ipoteza că vor fi înregistraţi indici de masă medie corporală şi tensiune arterială mai mici decât în alte ţări.

Unii experți fac referire la mâncarea dietică pe care o consumă aceştia, cum ar fi „kimchi”, un fel de mâncare bazat pe legume fermentate (murături), de obicei varză , care este bogată în probiotice și vitaminele A și B.

Alţi factori care duc la creşterea speranţei de viaţă în ţările care se află în top, includ o educaţie nutriţională îmbunătăţită, progresele economice şi sociale, ratele mai mici ale accidentelor rutiere şi sistemele de sănătate de înaltă calitate, care îmbunătăţesc rata de supraveţuire şi prevenire a bolilor serioase şi reduc şi mortalitatea infantilă.

Durata medie a vieţii pentru bărbaţi mai aproape de cea a femilor

Diferenţa dintre durata medie a vieţii bărbaţilor şi femeilor devine tot mai mică în majoritatea ţărilor studiate. Deşi bărbaţii continuă să aibă mai mulţi factori de risc în ceea ce priveşte stilul de viaţă, cum ar fi fumatul şi bolile cardiovasculare, stilul de viaţă al femeilor devine din ce în ce mai asemnător de cel al bărbaţilor şi avantajul longevităţii acestora, probabil va scădea în toate ţările, până în 2030.

Speranţa de viaţă la naştere în R. Moldova pentru anii 2005-2016, ani. Sursa: statistica.md

În R. Moldova femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii

În R. Moldova durata medie a vieţii în 2016 a constituit 72 de ani, inclusiv la bărbaţi – 68 de ani, iar la femei – 76. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu 8 ani, iar acest decalaj se datorează nivelului înalt al mortalității premature a bărbaţilor.

Populaţia din mediul urban are o durată medie a vieţii mai mare cu circa 4 ani comparativ cu mediul rural, respectiv cu 5 ani pentru bărbaţi şi aproape 4 ani în cazul femeilor.