Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cum civilii din Rusia au…

Cum civilii din Rusia au suferit timp de doi ani din cauza războiului din Ucraina

Sursa foto: Digi24

Deși președintele rus Vladimir Putin a declarat că războiul din Ucraina a fost necesar pentru a-i proteja pe cetățenii Federației Ruse, 150 de civili au fost deja uciși, iar 400 de așezări de pe teritoriile rusești au fost atacate în ultimii doi ani din cauza războiului pe care acesta l-a declanșat, notează Novaia Gazeta Europe, cu referire la Verstka.

De la începutul războiului, numărul de atacuri pe teritoriul rusesc a crescut constant. Cea mai vizată regiune a fost Belgorod, unde se află și satul Novaya Tavolzhanka, care a fost sub focuri de arme timp de 199 de zile, în timp ce satul Juravlevka  – timp de 185 de zile, iar orașul Shebekino – timp de 176 de zile.

La capitolul victime, în 2022, 49 de civili ruși au fost uciși, în 2023  – 91, iar în primele luni ale anului 2024 numărul victimelor a ajuns deja la 10 persoane.

Distanța de la care Ucraina atacă ținte de pe teritoriul rusesc aproape s-a dublat. În decembrie 2023, Ucraina a lovit ținte din regiunile Saratov și Riazan, iar în ianuarie 2024, dronele au atacat o fabrică din regiunea Leningrad.

Numărul teritoriilor Rusiei vulnerabile la loviturile armatei ucrainene, de asemenea, a crescut. Acesta include acum șase orașe cu un milion de locuitori, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg.