Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cum a trecut „Marșul Victoriei”…

Cum a trecut „Marșul Victoriei” de la Moscova: defilarea unităților străine și prezența criminalilor de război alături de Putin

Foto: Novaia Gazeta Europe

„Marșul Victoriei” din capitala rusă s-a încheiat. La eveniment au participat peste 11 000 de militari și au fost prezentate peste 130 de echipamente de tehnică. Aproximativ 1 500 de militari dintre cei care au mărșăluit în Piața Roșie au fost participanți la războiul din Ucraina.

La paradă au luat parte și militari din Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Vietnam, Egipt, China, Laos, Mongolia și Myanmar, potrivit datelor oficiale de pe site-ul președinției ruse.

Anterior, în spațiul public s-a vehiculat că trupele Coreei de Nord, care sunt implicate în războiul cu Ucraina, vor fi și ele prezente la marș. Acest fapt a trezit nemulțumiri. Într-un final, trupele nord-coreene nu au participat la manifestație. Liderul nord-coreean Kim Jong Un nu a fost nici el prezent la eveniment. Acesta a vizitat însă ambasada Rusiei în Coreea de Nord, venind cu felicitări cu ocazia zilei de 9 mai și reafirmându-și poziția privind dezvoltarea unei alianțe cu Moscova, potrivit agenției de propagandă rusă, Ria Novosti.

Coreea de Nord a confirmat pentru prima dată pe 28 aprilie că a trimis trupe să lupte pentru Rusia în războiul din Ucraina, la ordinele liderului Kim Jong Un, fapt despre care anterior au raportat de mai multe ori autoritățile din Ucraina.

Putin, în fața mulțimii: „Întreaga țară sprijină participanții la operațiunea militară specială”

Foto: Ria Novosti

În discursul său din Piața Roșie, Vladimir Putin a declarat că rușii păstrează „cu fidelitate memoria acestor evenimente istorice, triumfale” și că, „drept moștenitori ai învingătorilor”, sărbătoresc ziua de 9 mai „ca pe o sărbătoare națională, ca pe cea mai importantă pentru țară, pentru întreaga națiune“.

„Părinții, bunicii și străbunicii noștri au salvat patria și ne-au lăsat moștenire să ne apărăm patria, să fim uniți, să ne apărăm ferm interesele naționale, istoria noastră milenară, cultura și valorile tradiționale. Tot ceea ce ne este drag, ceea ce este sacru pentru noi.

Ne amintim lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial și nu vom accepta niciodată denaturarea evenimentelor sale, încercările de a justifica călăii și de a defăima adevărații învingători.

Datoria noastră este să apărăm onoarea luptătorilor și comandanților Armatei Roșii, marea faptă a reprezentanților diferitelor naționalități, care vor rămâne pentru totdeauna în istoria lumii ca soldați ruși”, a spus liderul de la Kremlin.

Acesta a mai afirmat că „Rusia a fost și va continua să fie o barieră indestructibilă împotriva nazismului, rusofobiei și antisemitismului și va lupta împotriva atrocităților comise de susținătorii acestor idei agresive și distructive”, menționând războiul pe scară largă din Ucraina pe care l-a pornit în februarie 2022.

„Adevărul și dreptatea sunt de partea noastră. Întreaga țară, societatea și poporul îi sprijină pe participanții la operațiunea militară specială. Suntem mândri de curajul și determinarea lor, de tăria lor de caracter, care ne-au adus întotdeauna doar victoria”, a punctat Putin.

La final de discurs, șeful statului rus a spus că Rusia se va baza „întotdeauna” pe unitate în „acțiunile militare și pașnice, în atingerea obiectivelor strategice, în rezolvarea sarcinilor de dragul Rusiei, al măreției și prosperității sale”.

Președintele rus, alături de persoane acuzate de crime de război în Ucraina

Pe podium, alături de Putin, au fost văzute mai multe persoane acuzate de crime de război în Ucraina.

Mai exact, unul dintre aceștia este Vladislav Golovin, medaliat drept erou al Rusiei, pușcaș marin din Brigada 810 ai Gărzii Independente din Flota Rusiei de la Marea Neagră. Această brigadă, după cum notează Rain TV, este acuzată de crime de război pe teritoriul ucrainean, în special executarea unui prizonier de război ucrainean, utilizarea de substanțe chimice interzise și participarea la asediul orașului Mariupol. Site-ul ucrainean „Peacemaker” îl acuză pe Golovin de uciderea civililor în Mariupol.

Alături de Vladimir Putin pe podium se mai afla și comandantul interbrigăzii „Piatnașka” Ahra Avidzba, potrivit aceleiași surse. Brigada este acuzată de jafuri, furturi de mașini, torturarea prizonierilor de război ucraineni și operațiuni de luptă ilegale în regiunea Donețk din Ucraina.

Rain TV i-a identificat în tribune și pe văduva și fiul locotenentului-colonel Serghei Cebnev, care a fost ucis în operațiuni militare în regiunea Kursk în august 2024. Cebnev a fost decorat post mortem cu titlul de Erou al Rusiei, iar soția militarului a fost primită de Vladimir Putin la Kremlin în luna martie 2025.

În tribune au fost prezenți și veterani ai fronturilor ucrainean și belorus, notează canalul de „Agenția”. Parada a fost urmărită de Evgheni Znamenski, în vârstă de 99 de ani, care a luat Berlinul ca parte a Frontului 1 belorus, și de Ivan Martînușkin, în vârstă de 101 ani, care a luptat ca parte a Frontului 1 ucrainean.

Liderii de stat prezenți la paradă

Alături de militari și veterani, în tribune s-au aflat liderii a peste 20 de țări străine, inclusiv președintele chinez Xi Jinping, președintele sârb Aleksandar Vucic, președintele Belarusului Alexandr Lukașenko și premierul slovac Robert Fico. Biroul lui Viktor Orbán a declarat anterior că premierul ungar nu va participa la parada de la Moscova.

Alexandr Lukașenko este un aliatul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. În decembrie 2024, acesta a semnat cu liderul de la Kremlin un tratat privind garanţiile reciproce de securitate, care prevede între altele utilizarea armelor nucleare în faţa unei ameninţări externe. Rusia a lansat mai multe atacuri asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului, inclusiv o rachetă experimentală Oreşnik asupra unui obiectiv militar din oraşul ucrainean Dnipro. Putin a declarat că Rusia ar putea desfăşura noul său sistem de rachete hipersonice cu rază intermediară Oreşnik pe teritoriul Belarusului în a doua jumătate a anului 2025.

Robert Fico este un fost comunist, numit adesea „Orban de stânga”, care a revenit la putere în Slovacia în toamna anului 2023 după ce a câștigat alegerile parlamentare cu un discurs puternic pro-rus și anti-UE. El se autointitulează pacifist pentru a nu mai livra arme Ucrainei. Deşi condamnă agresiunea rusă, el preia teza Kremlinului conform căreia Moscova se apără de o agresiune mai largă din partea NATO – în care Slovacia este membră.

Xi Jinping Xi, a cărui țară cumpără mai mult petrol și gaze rusești decât oricare alta și care a oferit Moscovei un sprijin economic care a ajutat-o să depășească sancțiunile occidentale impuse din cauza războiului din Ucraina, a anterior făcut apel la discuții pentru a pune capăt războiului din Ucraina și a acuzat SUA că alimentează războiul cu livrări de arme către Kiev. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat în trecut pe liderul chinez să încerce să îl convingă pe Putin să pună capăt războiului.

Ministerul ucrainean de Externe – în comentarii care păreau adresate Chinei – a îndemnat marți, țările să nu își trimită militarii să participe la parada din 9 mai, afirmând că o astfel de participare ar contraveni neutralității declarate în război de unele țări.

Încetarea focului pe trei zile, anunțată de Putin cu ocazia zilei de 9 mai

Cu ocazia Marșului Victoriei, Vladimir Putin a anunțat o încetare a focului în Ucraina pentru trei zile. Volodimir Zelenski a criticat ferm această inițiativă, afirmând că nu crede că armata rusă îl va respecta.

La sfârșitul lunii aprilie 2025, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a venit cu propunerea către Rusia de a opri focul pentru 30 de zile, „imediat, complet și necondiționat”. În replică, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu va fi de acord cu armistițiul pe termen lung în Ucraina, propus de Kiev, până când nu vor fi rezolvate toate „nuanțele”.