CSP a instituit Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție

Consiliul Superior al Procuraturii (CSP) a aprobat în ședința de joi, 15 mai, formarea Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA).
Pe 25 martie, CSP a inițiat concursul public pentru selecția candidatului la funcția de procuror-șef al PA, fiind stabilit termenul limită pentru depunerea dosarului până pe 5 mai. La concursul și-au depus dosarele doi candidați.
Comisia specială de preselecție a candidaților este compusă din cinci membri, din care fac parte un membru desemnat de către președintele R. Moldova, un membru desemnat de Ministerul Justiției și trei membri desemnați de CSP.
Potrivit CSP, Comisia specială are ca sarcină de a verifica în prima etapă dacă candidații întrunesc toate criteriile de eligibilitate prevăzute de lege și în cea de a doua etapă Comisia va realiza un interviu cu candidații eligibili.
Candidatul înaintat de Președinția R. Moldova este Larisa Miculeț, consilieră a președinte pentru relații cu cetățenii. Miculeț este juristă și diplomată de profesie, anterior a activat în calitate de procuror în Procuratura R. Moldova.

Potrivit Ministerul Justiției, în calitate de membru în cadrul Comisiei speciale a fost desemnat Roman Scripnic, care are o experiență în domeniul juridic de peste 16 ani, inclusiv 13 ani în avocatura, activând acum în calitate de consilier al ministrului Justiției cu atribuții directe în domeniul analizei legislative și reforme în sectorul justiției.

CSP a înaintat trei membri: în calitate de raportor – Andreea Ana-Maria Chiș, care este judecătoare-pensionară, cu experiență de 28 de ani în instanțele judecătorești din România, a fost membră a Consiliului Superior al Magistraturii din România, fiind să membră a Comitetului Executiv în Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare.

Al doilea candidat este procurorul Viorel Ciobanu, cu o experiență de 30 de ani în domeniu. Ciobanu este procuror în secția combaterea traficului de ființe umane a Procuraturii Generale, concomitent este și formator în cadrul Institutului Național al Justiție. Între ani 2019-2023 a fost membru a Colegiului de a evaluare a performanțelor procurorilor din subordinea CSP.

O a treia candidatura propusă de CSP este Vitalie Rusu, doctor în drept, decan al Facultății de Drept și Științe Sociale al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Între ani 2010-2020 a activat în funcția de avocat.

Potrivit CSP, Comisia specială este responsabilă de două etape: competiția dosarelor depuse și proba interviului. Membri urmează în cel mai scurt timp să se întrunească și să facă preselecția celor doi candidați.
Comisia specială va examina, în ședință închisă, dosarele candidaților și ia decizia cu privire la admiterea lor. Ulterior, lista finală a candidaților admiși se plasează pe pagina web a Consiliul Superior al Procurorilor.
Cei doi candidați sunt Octavian Iachimovschi, șef adjunct interimar al PA, și Marcel Dumbravan, procurorul-șef interimar al PA.
Octavian Iachimovschi și-a început cariera în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) în iunie 2011. Acesta a deținut funcția de adjunct interimar al șefului PA, însă în decembrie 2019 Procurorul General de atunci, Alexandr Stoianoglo, i-a sistat ordinul de numire pe motiv că trebuie să se concentreze pe dosarul „Frauda bancară”. În septembrie 2022, acesta i-a expediat un demers Procurorului General interimar de atunci, Dumitru Robu, prin care a solicitat retragerea sa și numirea unui alt conducător al grupului de urmărire penală în dosarul „Frauda bancară”. Din martie 2023, Iachimovschi revine în funcția de șef adjunct interimar al PA, la propunerea Procurorului General interimar Ion Munteanu. În 2022, Iachimovschi a candidat la funcția de șef al PA, clasându-se pe locul doi cu 53.01 puncte, în timp ce Veronica Dragalin a obținut un scor de 72.15 puncte, fiind aleasă șefă a instituției.
Marcel Dumbravan și-a început cariera în 2005, în calitate de procuror la Procuratura raionului Fălești. Peste trei ani, el a fost numit în funcția de procuror în Procuratura Anticorupţie, Oficiul Nord, în 2008.
În 21 octombrie 2021, Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat interimatul funcției de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, responsabil de Oficiul Nord, dispus lui Marcel Dumbravan prin ordinul Procurorului General interimar.