Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Crucea Roșie se îndreaptă, din…

Crucea Roșie se îndreaptă, din nou, spre Mariupol după o tentativă anterioară eșuată

Sursa: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Un convoi al Crucii Roșii, care călătorește spre orașul ucrainean Mariupol, va încerca, în mod repetat, să evacueze civili din orașul-port asediat, ca urmare a aparenței de regrupare a forțelor ruse pentru noi atacuri în sud-estul Ucrainei, informează Reuters.

Orașul Mariupol, încercuit încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, a fost ținta principală a Moscovei în regiunea Donbas, din sud-estul Ucrainei. Mai multe rapoarte transmit că zeci de mii de oameni sunt blocați în acea localitate având acces limitat la hrană și apă.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a trimis vineri o echipă pentru a conduce, în afara orașului, un convoi de aproximativ 54 de autobuze ucrainene și alte vehicule private. Tentativa nu a fost realizată cu succes din cauza „condițiilor care fac imposibilă înaintarea”.

„Sâmbătă vor încerca, din nou, să faciliteze trecerea în siguranță a civililor”, a anunțat CICR într-un comunicat. O încercare anterioară de evacuare a Crucii Roșii la începutul lunii martie a eșuat, deoarece traseul a fost considerat a fi nesigur.

CICR declară că operațiunea sa de la Mariupol a fost aprobată de ambele părți, însă detaliile majore încă se discută, cum ar fi momentul exact și destinația convoiului – o locație nedeterminată în Ucraina.

Rusia și Ucraina au convenit asupra unor coridoare umanitare în timpul războiului, care au facilitat evacuarea a mii de civili.