Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Coreea de Nord a testat…

Coreea de Nord a testat o rachetă cu o rază de acțiune suficientă pentru a ajunge pe continentul Statelor Unite, potrivit oficialilor japonezi

Foto: Reuters

Coreea de Nord a testat vineri o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) despre care oficialii japonezi au declarat că are o rază de acțiune suficientă pentru a ajunge pe continentul Statelor Unite și care a aterizat la doar 200 de kilometri în largul Japoniei, transmite Reuters.

Lansarea, raportată atât de oficialii sud-coreeni, cât și de cei japonezi, are loc la o zi după lansarea unei rachete mai mici și după avertismentul țării de a da „răspunsuri militare mai dure” în cazul în care Statele Unite își vor spori prezența regională de securitate.

Vicepreședinta americană Kamala Harris și liderii Japoniei, Coreei de Sud, Canadei, Australiei și Noii Zeelande au condamnat lansarea în cadrul unei reuniuni de urgență convocate vineri în marja summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).

„Condamnăm cu fermitate aceste acțiuni și solicităm din nou Coreei de Nord să înceteze alte acte ilegale și destabilizatoare”, a declarat Harris în timpul reuniunii, convocată pentru a discuta despre lansare.

Premierul japonez Fumio Kishida a avertizat cu privire la noi lansări de rachete din partea Nordului și la un posibil test nuclear, a precizat guvernul japonez într-o declarație.

Lansarea de vineri se adaugă la un an record pentru programul de rachete al Coreei de Nord, după ce a reluat testarea ICBM-urilor pentru prima dată din 2017 și a încălcat moratoriul autoimpus privind lansările cu rază lungă de acțiune, în condițiile în care discuțiile de denuclearizare s-au împotmolit.

„Pyongyang încearcă să întrerupă cooperarea internațională împotriva sa prin escaladarea tensiunilor militare și sugerând că are capacitatea de a ține orașele americane sub riscul unui atac nuclear”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

Dezvoltarea și testarea accelerată a rachetelor de către Coreea de Nord indică, de asemenea, faptul că, în ciuda sărăciei sale extreme și a sancțiunilor impuse de Națiunile Unite, precum și de Statele Unite și de alte națiuni, Coreea de Nord a întâmpinat puține obstacole în obținerea tehnologiei și a materialelor de care are nevoie pentru programul său de rachete.

Armata sud-coreeană a declarat că, ca răspuns la lansarea de vineri, avioanele de vânătoare sud-coreene F-35A și avioanele americane F-16 au zburat în formație în largul coastei de est a Peninsulei Coreene și au efectuat un exercițiu de tragere împotriva unor ținte care simulau lansatoarele mobile de rachete ale Coreei de Nord.

Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat vineri reporterilor că racheta era capabilă să zboare până la 15.000 km, în timp ce secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat că aceasta a zburat la o altitudine de aproximativ 6.000 km cu o rază de acțiune de 1.000 km, înainte de a ateriza în mare la aproximativ 200 de kilometri vest de insula Oshima-Oshima din Hokkaido.