Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Contabilă-șefă, condamnată la 12 ani…

Contabilă-șefă, condamnată la 12 ani de închisoare pentru escrocherie, delapidare a averii străine și cauzarea daunelor materiale prin înșelăciune, după mai bine de cinci ani de judecare a cauzei

Contabila-șefă a unei Asociații de Economii și Împrumut din raionul Ungheni a fost condamnată la 12 ani de închisoare cu executare în penitenciar pentru femei de tip semiînchis, cu privarea de a ocupa funcții în instituțiile bancare și Asociațiile de Economii și Împrumut pe un termen de cinci ani, pentru escrocherie, delapidare a averii străine și cauzarea daunelor materiale prin înșelăciune. Sentința a fost pronunțată pe 12 martie 2024, de către Judecătoria Ungheni.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție (PA), contabila a comis 15 fapte de escrocherie, 6 fapte de delapidare a averii străine și o infracțiune de cauzare a daunelor materiale prin înșelăciune, incasând în perioada anilor 2010-2016 de la persoanele care intenționau să depună mijloace bănești în conturile de depozit ale Asociației de Economii și Împrumut o sumă totală de peste 2 390 000 de lei.

Totodată, aceasta a delapidat din conturile Asociației de Economii și Împrumut suma de 671 500 lei și a cauzat daune materiale pentru 66 de deponenți a Asociației de Economii și Împrumut în sumă totală de aprozimativ 2 440 000 lei, pe care ultimii nu le-au putut recupera din motivul situației financiare precare a Asociației, cauzate de acțiunile ilicite ale vinovatei.

„Urmărirea penală în prezenta cauză penală a durat 1 an și 2 luni, iar judecarea cauzei a durat mai bine de 5 ani, deoarece cauza penală avea un caracter complex, fiind audiați în instanța de judecată 43 de martori, cât și 30 de părți vătămate, care au avut de suferit pagube financiare ca rezultat al acțiunilor inculpatei” precizează PA.

Atât în cadrul urmăririi penale cât și pe parcursul cercetării judecătorești inculpata nu și-a recunoscut vinovăția și a pledat nevinovată.

Procuratura Anticorupție a mai menționat faptul că pe unele episoade privind comiterea de către inculpată a infracțiunilor de escrocherie, delapidare a averii străine și cauzarea de daune materiale prin înșelăciune, prin sentință, instanța de judecată a constatat că a intervenit actul de amnistie și de prescripție aferent aplicării pedepsei penale, astfel pedeapsa fiind înlăturată.

De asemenea, cuantumul despăgubirilor urmează să fie stabilit de instanța civilă.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.