Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Conferința FAO pentru Europa, care…

Conferința FAO pentru Europa, care trebuia să fie găzduită de Chișinău, va fi organizată la Roma, după ce autoritățile nu au admis participarea „reprezentanților statului care desfășoară un război de agresiune”

Sursa: ZdG

 Cea de-a 34-a ediție a Conferinței Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru Europa, care trebuia sa fie găzduită de R. Moldova, în perioada 14-17 mai, va avea loc în Italia, la Roma. Propunerea a venit din partea Chișinăului.

Anterior, autoritățile Republicii Moldova au venit cu „poziția principială de neadmitere pe teritoriul său a reprezentanților statului-membru FAO care desfășoară un război de agresiune împotriva unui alt stat membru FAO”, menționează reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

„Autoritățile Republicii Moldova au informat toți actorii vizați despre modalitățile posibile de participare în format hibrid al delegațiilor la eveniment.

Pentru că R. Moldova își onorează angajamentele internaționale, propunerea de a transfera evenimentul la Roma a venit din partea Chișinăului pentru a permite ca reuniunea să se desfășoare în conformitate cu statutul FAO și regulile sale de procedură”, au subliniat reprezentanții MAE.

Precizările au venit în contextul prezentării de către diplomația rusă a deciziei de schimbare a locației drept „o victorie”, conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a spus că „Minciuna are picioare scurte”.

„Cea mai bună contribuție care putea să o facă Rusia este să oprească agresiunea sa împotriva Ucrainei și să se conformeze principiilor Cartei ONU. Evenimentul organizat la Roma va avea loc sub Președinția Republicii Moldova”, a mai menționat MAE.

Ministerul a anunțat marți, 19 martie, că a decis să nu admită participarea în persoană a reprezentanților oficiali ai Federației Ruse la Conferința Regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură, care urma să aibă loc la Chișinău.

Potrivit unui comunicat al MAE, decizia a fost luată în contextul războiului provocat de Rusia în Ucraina, care „a încălcat flagrant Carta ONU, a declanșat multiple crize și a subminat securitatea alimentară la nivel internațional”.

„(…) MAE a decis să nu admită participarea în persoană a reprezentanților oficiali ai Federației Ruse, și limitarea la nivelul ambasadei sau în format online (…). Formatul evenimentului combină participarea în persoană și online, ținând cont de angajamentele internaționale asumate în cadrul FAO și metodele de lucru ale conferinței (…)”, au precizat atunci reprezentanții MAE.