Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Concert în Piața Roșie: fără…

Concert în Piața Roșie: fără Putin, dar cu mesaje pro-Putin și pro-război

People attend a rally to mark the one-year anniversary of Russia's annexation of four regions in Ukraine, in Red Square in Moscow, Russia September 29, 2023. REUTERS/Stringer

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care stabileşte ca data de 30 septembrie să fie marcată de acum oficial ca „Ziua reunificării” cu Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei anexate de Kremlin acum un an, scrie euronews.ro.

Putin a semnat în septembrie 2022 anexarea celor patru regiuni ucrainene în încercarea de a crea un coridor terestru cu peninsula ucraineană Crimeea, anexată în 2014, pe care Kievul încearcă acum să o recucerească în cadrul unei ofensive începute în vară.

Rusia a inclus cele patru noi teritorii în Constituţie, dar, după mai bine de un an şi jumătate de lupte sângeroase, încă nu le controlează în totalitate.

Meduza.io relatează că, în ajunul zilei de 30 septembrie, la Moscova, a avut loc un mare concert, cu participarea mai multor artiști ruși care glorifică regimul lui Putin și susțin intervenția armată a Rusiei în Ucraina: Oleg Gazmanov, Polina Gagarina, trupa Liube şi Shaman.

Putin nu a fost prezent în Piaţa Roşie, prezentatorul evenimentului a susţinut un discurs în spiritul politicii promovate de președintele rus: „Exact acum un an, justiţia istorică a triumfat”, a afirmat el înaintea concertului. „Teritoriile ruseşti s-au alăturat Rusiei”, a adăugat el. „Rusia nu-i abandonează pe ai săi. Suntem o singură şi aceeaşi ţară”, a adăugat prezentatorul, în timp ce mulţimea scanda „Rusia!”.