Comuniștii și socialiștii inițiază o platformă națională și îndeamnă câteva partide să adere la ea

Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cere desfășurarea alegerilor parlamentare la sfârșitul lunii iulie 2025. Vlad Batrîncea, secretarul executiv al fracțiunii, a anunțat în cadrul unui briefing de presă de dinaintea ședinței plenare din 17 aprilie că blocul a elaborat un amendament în acest sens la proiectul de lege înregistrat de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), prin care s-a propus desfășurarea scrutinului la sfârșit de septembrie.
Totodată, socialistul a informat despre inițierea unei platforme naționale pentru „alegeri libere și corecte”, la care le-a invitat pe „toate partidele politice care înțeleg mari derapări antidemocratice”.
Batrîncea a acuzat PAS-ul că a ales data de 28 septembrie pentru alegerile parlamentare pentru a-și asigura „o campanie favorabilă, cu mai mulți bani publici”. Din acest motiv, potrivit lui, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cere organizarea parlamentarelor în iulie, cea mai recentă dată legală.
În cadrul briefing-ului, deputatul a mai propus „consolidarea forțelor de opoziție” prin intermediul unei platforme în vederea „neadmiterii falsificării scrutinului parlamentar”.
„Inițiativa acestei platforme nu este despre PSR, PCRM ori alte partide. Această platformă poate fi moderată și, după caz, administrată de către alte partide din afara Parlamentului R. Moldova și avem toată încrederea că această platformă se inițiază în vederea organizării unui scrutin ca să avem un Parlament care să coincidă în tocmai cu votul cetățenilor R. Moldova. Să avem un Parlament reprezentativ care să genereze soluții și să scoată țara din impact.
Ne adresăm la blocul Alternativa, blocul Împreună, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, toate partide activ ecare sunt în R. Moldova să vă alăturați la aceste platforme”, a declarat Batrîncea.
Președintele Parlamentului Igor Grosu a menționat că miercuri, 16 aprilie, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au înregistrat un proiect de hotărâre prin care se propune ca alegerile pentru Parlament ar urma să aibă loc pe 28 septembrie.
Parlamentul de legislatura a XI-a a fost legal constituit la 26 iulie 2021, când a avut loc prima ședință.
Alegerile parlamentare anticipate au avut loc pe 11 iulie 2021, în urma cărora au fost aleși 63 de deputați din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, 32 de deputați – din partea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și 6 deputați – din partea Partidului Politic „Șor”.
Alegătorii au ales între 23 de concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. Prezența la vot a fost de 52,30%, pragul de validare de 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale fiind depășit, iar alegerile pot fi considerate valabile.