Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   S.A. „FEE-Nord”: profit de milioane…

S.A. „FEE-Nord”: profit de milioane pe timp de pandemie

Societatea pe acțiuni ,,FEE-Nord” a înregistrat pe parcursul anului 2020 indicatori economici înalți, astfel depășind situația critică atestată în cadrul întreprinderii în anul 2019. Despre asta au anunțat reprezentanții Agenției Proprietăți Publice (APP), care menționează că S.A „FEE-Nord” a obținut în anul 2020 – un an lovit de pandemie, profit net în mărime de 152 410 00 de lei.

Potrivit reprezentanților APP, în conformitate cu prevederile Legii privind societăţile pe acţiuni nr. 1134/1997, cuantumul dividendelor anuale/intermediare plătite acţionarilor nu poate depăşi cuantumul profitului net de la sfârşitul perioadei de gestiune plus profitul nerepartizat al anilor precedenţi, minus orice pierdere a anilor precedenţi şi minus sumele depuse în rezerve în conformitate cu prezenta lege şi statutul societăţii.

Astfel, Consiliul societății a propus în cadrul Adunării Generale a acționarilor adoptarea deciziei potrivit căreia 50 la sută din suma maxim posibilă să fie direcționată spre achitarea dividendelor în bugetul de stat.

Totodată, în comunicatul APP se mai spune că din cele 152,41 mil. lei profit net al S.A. „FEE-Nord”, 25,75 mil. lei au fost direcționate pentru efectuarea defalcărilor în bugetul de stat; 23,24 mil. lei – pentru fondul de dezvoltare; 100,92 mil. lei – pentru acoperirea pierderilor anilor precedenți și 2,5 mil. lei – în fondul de consum.

S.A. ,,FEE-Nord” a fost înființată conform Hotărârii Guvernului nr.172 din 15 aprilie 2015, în rezultatul reorganizării prin dezmembrare a S.A. „Reţelele Electrice de Distribuţie Nord” şi S.A. „Reţelele Electrice de Distribuţie Nord-Vest”. Conform statutului Societății, comercializarea energiei electrice este unul din principalele genuri de activitate. Fondator şi unic acţionar al S.A. ,,FEE-Nord”  este statul, reprezentat de Agenția Proprietăţii Publice.