Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Primul pacient din R. Moldova…

Primul pacient din R. Moldova care a donat plasmă sanguină: Va salva cel puțin trei persoane infectate cu COVID-19 în stare gravă

Viorica Dumbrăveanu/Facebook

Șeful SMURD, Dumitru Carasic, este primul donator de plasmă sanguină destinată pentru salvarea pacienților infectați cu COVID-19, în stare gravă și extrem de gravă. Potrivit ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, acesta s-a externat pe data de 6 aprilie fiind tratat de noul coronavirus.

Marți, 21 aprilie, Carasic a donat plasmă la Centrul de Transfuzie a Sângelui. Potrivit ministrei Sănătății, plasma donată va putea salva cel puțin 3 pacienți.

Plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă.  Această terapie se practică deja experimental în SUA, China, Italia, Germania și alte țări afectate de pandemie. Metoda de tratament a fost reglementată în țara noastră la 13 aprilie 2020. Astfel, pacienții urmează să primească plasmă de la foștii bolnavi complet vindecați, pentru a dezvolta imunitatea

Potrivit directoarei Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, o singură donare de plasmă de la o persoană, în jur de 600 ml, se separă în trei doze a câte 200 ml și, respectiv, se oferă pentru trei pacienți. Tratamentul presupune administrarea unei doze pe zi. Pentru fiecare pacient se administrează până la cinci doze. Tratamentele cu plasmă se folosesc deja de zeci de ani, în diverse afecțiuni.

,,Orice persoană care face boala, și nu numai COVID-19, dar orice altă maladie infecțioasă, produce anticorpi. Altfel spus, niște substanțe speciale împotriva bacteriei sau virusului corespunzător. Plasma persoanelor vindecate, fiind bogată în astfel de anticorpi, vine ca un medicament pentru pacienții gravi și extremi de gravi. Tratamentele medicamentoase, plus plasma bogată în anticorpi, reușește să neutralizeze procesul de replicare a virusului în organism și să-l distrugă. Astfel, se stabilește o însănătoșire mai grabnică”, susține Svetlana Cebotari, într-un interviu pentru MSMPS.

O persoană tratată de COVID-19 poate dona plasmă după 14  zile din momentul dispariției ultimului simptom al bolii sau însănătoșirea completă. Potrivit  criteriilor stabilite prin protocolul național de tratament, starea de însănătoșire completă se reconfirmă cel puțin prin un test negativ la COVID-19.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate alte 66 cazuri de infecție cu noul coronavirus după procesarea a 241 probe. Dintre acestea, 65 sunt cazuri cu transmitere locală şi un caz de import. Bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 2614.