Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Peste 450 de cetățeni ai…

Peste 450 de cetățeni ai R. Moldova au revenit în țară în prima săptămână de când a fost declarată stare de urgență. Detalii de la MAEIE

Responsabilii de la Ministerul de Externe anunță că, în prima săptămână de când în R. Moldova a intrat în stare de urgență în legătură cu prevenirea răspândirii infecției de Covid-19, cu ajutorul autorităților, peste 450 de moldoveni au revenit în țară.

Nota emisă de MAEIE:

„În contextul pandemiei de coronavirus, mai multe țări au declarat situații de urgență, închizând hotarele pentru călătoriile cetățenilor străini, în scopul limitării răspândirii infecției de COVID-19. Pandemia cu COVID-19 reprezintă o provocare fără precedent pentru întreaga lume. De la începutul acestei crize, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene acționează non-stop în vederea susținerii eforturilor comune de îngrădire a răspândirii acestei epidemii, dar și în sensul acordării  asistenței pentru cetățenii R. Moldova din străinătate. Ministerul întreprinde toate acțiunile posibile pentru ajutorarea cetățenilor moldoveni aflați în situații dificile în străinătate în special pentru cazurile de blocaje la frontiere, în vederea identificării soluțiilor, inclusiv facilitând revenirea acestora în Republica Moldova”, a ținut să sublinieze șeful diplomației moldovenești în cadrul reuniunii.

Pe parcursul săptămânii trecute, potrivit informațiilor parvenite de la Misiunile Diplomatice și Oficiile Consulare ale Republicii Moldova în străinătate, le-a fost facilitată trecerea frontierelor străine și revenirea în țară a unui număr de peste 450 de persoane, inclusiv din Austria – 90, Portugalia – 57, Rusia – 146, Ucraina – 122 de persoane, Ungaria – 35, Slovenia – 37 de camioane și numărul se schimbă constant.

Totodată, Ambasadele se confruntă cu un număr mare de cereri de reîntoarcere a cetățenilor noștri în Republica Moldova, în condițiile în care deplasările, atât pe cale aeriană cât și terestră, sunt tot mai limitate în acest moment din cauza restricțiilor impuse de majoritatea statelor Europene.

Având în vedere situația actuală, MAEIE atrage atenția asupra faptului că multe state aplică măsuri restrictive de călătorie, manifestate prin interzicerea accesului de intrare dar și ieșire din/în anumite zone, cât și închiderea unor puncte de trecere a frontierei sau instituirea unei perioade obligatorii de carantină.

Prin urmare, în vederea evitării unor situații de blocaj peste hotarele Republicii Moldova și a consecințelor încălcării regimului de ședere în alte state, MAEIE reiterează apelul către cetățenii Republicii Moldova de a evita călătoriile, iar în cazul în care acestea nu pot fi evitate, de a se informa despre măsurile dispuse de autoritățile statelor de tranzit/destinație în contextul limitării răspândirii infecției de COVID-19.

Ministerul recomandă cetățenilor moldoveni, aflați în situații dificile și/sau care necesită asistență consulară peste hotare, să contacteze ambasadele și consulatele Republicii Moldova în țara respectivă, sau să apeleze la Centrul de apel MAEIE la nr. de telefon +373 22 788722 (mfa.gov.md/ro/content/centrul-de-apel).

Pe 17 martie în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru 60 de zile. Până în acest moment, în R. Moldova au fost confirmate 94 de cazuri de infecție cu Covid-19.