Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Ministerul Educației susține că edificarea…

Ministerul Educației susține că edificarea și inaugurarea sculpturii Veronica Micle de către Primăria Chișinău au fost făcute cu încălcarea normelor legale

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a emis vineri, 18 iunie, un comunicat de presă prin care își exprimă dezacordul privind edificarea și inaugurarea sculpturii „Veronica Micle”, amplasată în scuarul Mihai Eminescu din Capitală.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării își exprimă dezacordul privind edificarea și inaugurarea sculpturii „Veronica Micle”, amplasată în scuarul Mihai Eminescu din capitală, acțiune întreprinsă cu încălcarea normelor legale.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării menționează că edificarea sculpturii „Veronica Micle” s-a realizat cu abateri de la prevederile legale, fiind edificată fără hotărârea Guvernului, respectiv sculptura inaugurată nu dispune de Statut de monument de for public, precum prevede Legea monumentelor de for public nr.192/2011, art.4 și astfel, nu va beneficia de protecția statului.

Totodată,amplasarea sculpturii în zona de protecție a monumentului de for public „Mihai Eminescu”, înscris în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, a fost făcută cu încălcări în absența coordonării/ avizării prealabile a locului de amplasare cu Ministerului Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul Consiliului Național al Monumentelor.

Autoritățile municipale au anunțt joi, 17 iunie, că în scuarul Mihai Eminescu a fost inaugurată sculptura urbană Veronica Micle. Potrivit lor, inițiativa instalării noii sculpturi urbane reprezintă un omagiu adus lui Mihai Eminescu, iar proiectul a fost finanțat de agenți economici și persoane fizice.