Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Lansarea campaniei naționale de informare…

Lansarea campaniei naționale de informare Erasmus+ în R. Moldova

Sursă foto: Oficiul Național Erasmus+ în Moldova

Erasmus+, programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport, a lansat un noul apel pentru propuneri de proiecte 2024, având un buget total de 4,3 miliarde euro disponibile pentru anul care vine, inclusiv pentru proiecte cu participarea instituțiilor din R. Moldova.

În contextual acestei lansări, în perioada decembrie 2023 – februarie 2024, Oficiul Național Erasmus+ în Moldova, în cooperare cu Delegația Uniunii Europene în R. Moldova și Ministerul Educației și Cercetării (MEC) vor organiza Campania națională de informare privind noul apel și oportunitățile programului Erasmus+ pentru instituțiile și persoanele interesate din Moldova.

Programul Erasmus+ reprezintă un exemplu de impact pozitiv de integrare europeană și de mobilitate internațională, îmbogățind viețile a aproape 4 milioane persoane în perioada 2014-2020. Bugetul noului Program Erasmus+ 2021-2027 este de 26,2 miliarde euro, comparativ cu 14,7 miliarde euro pentru perioada precedentă 2014-2020. Acesta este completat cu aproximativ 2,2 miliarde euro din instrumentele externe ale Uniunii Europene. Noul Program Erasmus+ deschide oportunități pe plan internațional pentru peste 12 milioane persoane. Incluziunea rămâne un principiu de bază al Programului Erasmus+. În plus, Erasmus+ își propune să sprijine tranzițiile verzi și digitale, dar, în același timp, să încurajeze cetățenia activă, și participarea tinerilor la viața democratică.

Primele sesiuni de informare vor fi organizate după cum urmează:

  • 14 decembrie 2023 – sesiune națională de informare pentru cadre universitare, la Academia de Studii Economice a Moldovei.
  • 19 decembrie 2023 – sesiune națională de informare pentru cadre didactice din instituții de învățământ profesional tehnic, la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”.
  • 20 decembrie 2023 – sesiune națională de informare pentru studenți, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

În cadrul celor trei zile de informare, prezentări și discuții despre mobilitățile internaționale de credite, consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior și al educației și formării profesionale, despre proiectele Erasmus Mundus Joint Masters și Jean Monnet vor fi oferite de Oficiul Național Erasmus+ din Moldova și de către beneficiarii programului Erasmus+. 

Evenimentul se adresează reprezentanților instituțiilor publice sau private, active în domeniul educației, formării, tineretului și sportului care sunt interesați să aplice pentru finanțare în cadrul Erasmus+, studenților și tinerilor, dar și tuturor persoanelor dispuse să afle mai multe despre program.

Programul Erasmus+ a fost fondat în 1987, devenind una dintre cele mai vizibile povești de succes ale Uniunii Europene. În perioada 2014-2023, instituțiile de învățământ din Republica Moldova au reușit deja să implementeze: în jur de 4300 de mobilități academice Erasmus+ între universitățile din Republica Moldova și UE, 30 de proiecte de consolidare a capacităților în învățământul superior, 31 de proiecte Jean Monnet și 5 proiecte de consolidare a capacităților în sfera educației și formării profesionale.