Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   În 2023, Parlamentul R. Moldova…

În 2023, Parlamentul R. Moldova a înregistrat peste trei mii de petiții: Trimise de locuitorii din regiunea transnistreană – 180

Sursa: Parlament/Flickr.com

Pe parcursul anului 2023, Parlamentul R. Moldova a înregistrat 3 757 de petiții și adresări verbale, potrivit unei note informative a Legislativului. Din numărul total de petiții, 2 437 au fost examinate în Parlament, iar 1320 au fost transmise organelor competente.

Potrivit datelor statistice, cele mai multe dintre petițiile adresate, 56 %, aparțin cetățenilor din municipiul Chișinău. Alte 186 de petiții au fost trimise de locuitorii din regiunea transnistreană, 168 – de cetățenii din raionul Râșcani și 137 – de cei din raionul Orhei.

„Cele mai multe vizează pretinsele încălcări ale dreptului de acces liber la justiție, ale dreptului la securitate şi demnitate personală, ale dreptului la asistență medicală şi la protecție socială, nerespectarea dreptului la proprietatea privată, probleme privind dezvoltarea infrastructurii, propuneri de modificare a legislației și control parlamentar etc.”, menționează reprezentanții Parlamentului.

Totodată, anul trecut, 522 de cetățeni au fost audiați de către reprezentanții Direcției petiții și audiențe.

Conform prevederilor legale, petițiile pot fi formulate verbal sau în scris. De asemenea, cetățenii au posibilitatea de a adresa Parlamentului petiții online: https://petitii.parlament.md/.