Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Grădinița din satul Budești renovată…

Grădinița din satul Budești renovată din banii României

Grădinița din satul Budeşti, mun. Chișinău, a beneficiat de lucrări de reparație în valoare de peste 1,5 milioane de lei, dintre care 1,2 milioane au fost oferite de Guvernul României, iar restul constituie contribuţia localităţii. Cu acești bani s-a făcut izolare termică, a fost schimbat sistemul de electricitate şi au fost renovate pavilioanele. Vineri, 6 octombrie, a avut loc inaugurarea grădiniței proaspăt renovate.

Instituţia preşcolară funcţionează din anul 1990 și în prezent este frecventată de 218 copii cu vârsta între 3 şi 7 ani. Din anul 2001 la grădiniță funcționează și un centru pentru copii cu dizabilități. Prezent la evenimentul de inaugurare, Bogdan Rodeanu, președintele Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul R. Moldova, a reiterat sprijinul statului român pentru Republica Moldova.

„Educația este una din prioritățile atât a statului moldovean, cât și a celui român. Viitorul este al celora pe care îi instruim astăzi. De aceea trebuie să investim în copiii noștri, trebuie să investim în facilitarea accesului la educație și la o asistență socială care îi va forma ca oameni mari”, a declarat Bogdan Rodeanu.

Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în R. Moldova, prezent și el la eveniment, a vorbit despre rolul important pe care îl are Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM) în implementarea proiectului. „Prin tot ceea ce facem aici, dorim să contribuim la îmbunătățirea vieții cetățenilor R.Moldova. Cred că este important să acordăm atenția cuvenită viitorului, să avem copii educați, iar locuitorii acestei frumoase localități să fiți mulțumiți”, a opinat oficialul.

Mircea Eșanu, director executiv FISM a menționat că gestionarea banilor contribuabililor români este o onoare, dar și o mare responsabilitate: „Pentru Fondul de Investiţii Sociale din Moldova este important ca toate lucrările să fie efectuate calitativ şi la timp”.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 933 de grădiniţe din Moldova.

Grantul oferit de Guvernul României este gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM). FISM este o instituție creată acum 20 de ani cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.